szerző:
hvg.hu

Fejleszt(get)ik a Budapest körüli autópályát, de nagyon úgy fest, teljesen körbe soha nem fog érni. A déli szakasz napokban átadott bővítése után csaknem azonnal megkezdődik az M5 felé a további bővítés és szélesítés, a körgyűrű nyugati szektorának kiépítésének kezdete azonban továbbra is olyan távoli, hogy inkább csak elméleti lehetőségként érdemes számolni vele.

Az M6 autópálya és az 51-es út, illetve az 51-es út és az M5-ös autópálya közötti szakaszokon folytatódik a körgyűrű déli szektorának bővítése, az uniós támogatásból és társfinanszírozásból elvégzendő beruházások a tervek szerint jövő nyárra készülhetnek el. Az M6-os és az 51-es közötti – csaknem nettó 14 milliárd forintba kerülő – szakaszt a most átadotthoz hasonlóan 2x3 plusz leállósáv szélességűre bővítik, vagyis a jelenlegi 2x2 sávhoz további négyet építenek – írja a Napi Gazdaság Online. Ez az áfa nélkül 34,9 milliárd forintba kerülő projekt magában foglal két Duna-hidat is, a hárosi, illetve a soroksári ág fölött. A munkákat a Közgép Zrt., a Strabag-MML Kft., a Magyar Aszfalt Kft. és Colas Hungária Kft. konzorciuma végzi majd.

Az 51-es és az M5-ös között az Euroaszfalt Kft., a Mahíd 2000 Zrt. a W-MIX Kft. és Lavinamix Kft. konzorciuma új nyomvonalon épít 2x3 sávos autópályát, 6,3 kilométer hosszan, nettó 9,7 milliárd forint értékben. Ez utóbbival a közlekedők 10-12 kilométeres kerülőt spórolhatnak majd meg.

Az M0 nyugati szektorának várható megépítése viszont egyelőre a távoli jövőbe vész, az "A gyorsforgalmi- és a főúthálózat hosszú távú fejlesztési programjáról és nagytávú tervéről" címet viselő kormányhatározatból kiderül, hogy a körgyűrű bezárását jelentő, az M10−M1 gyorsforgalmi utak közötti, 2x2 sávosra tervezett, 18,2 kilométer hosszúságú szakaszt csak 2017−2020 között tervezik felépíteni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!