szerző:
Máriás Leonárd

Közel 700 dolgozót bocsát el a többezer munkavállalót foglalkoztató Jabil Circuit Magyarország Kft. tiszaújvárosi üzeméből, mégpedig a dolgozók szerint durva módszerekkel. Állítólag fegyelmiket osztogatnak, hogy ne kelljen végkielégítést adni, és keményen túlóráztatják a munkavállalókat. A cég a túlóráztatást elismeri, de az alkalmazottak vádjait elutasítja.

Több mint 1200 dolgozót bocsátanak el a Jabil Circuit Magyarország Kft.-t tiszaújvárosi üzeméből és a leépítés decemberben folytatódik – ezt jelezte a hvg.hu egy olvasója hétfőn. A levélíró szerint a leépítést a cég durva módszerekkel hajtja végre: a dolgozók csak akkor kapnak 1-2 havi fizetésnek megfelelő végkielégítést, ha önként távoznak, az üzemben ugyanakkor fegyelmiket osztogatnak a vezetők, hogy ne kelljen végkielégítést fizetni az érintett foglalkoztatottaknak. Az olvasó azt is állította, hogy az üzemben öngyilkossági kísérlet is előfordult a leépítés miatt.

Érdeklődésünkre a cég azt válaszolta, hogy a Jabil Circuit Magyarország Kft. elutasítja a vádakat, a levélben szereplő 1200 helyett pedig 673 munkatárstól kénytelen megválni decemberben. A hvg.hu a cég több munkatársát is megkereste az üggyel kapcsolatban, és egy dolgozó, akit sikerült elérnünk, ugyancsak elviselhetetlen munkakörülményekről számolt be az elmúlt két hónapból. Öngyilkossági kísérletről azonban ő sem hallott.   

Önt is elbocsátja a Jabil? Vagy ott dolgozik, de lenne mondanivalója a leépítésről?

Akkor ne habozzon, írja meg a történetét az [email protected] e-mail címre.

Fegyelmik és „tizenkétórázás”

A Jabil dolgozója, aki arra kért minket, ne írjuk le a nevét, arról számolt be, hogy augusztus vége óta tartanak az elbocsátások, a vállalat egy ügyfele ugyanis felmondta a szerződést. Ezt a vállalat is megerősítette, tájékoztatása szerint a vevői igényekben bekövetkezett változások miatt kerül sor a leépítésre. A Jabil, mint elektronikai bérgyártó vállalat ezzel a szomorú, kényszerű lépéssel a vevői igényekhez és megrendelésekhez igazítja alkalmazotti létszámát – írta a cég.

A név nélkül nyilatkozó munkás a hvg.hu-nak elmondta, hogy a távozó ügyfélnek gyártó részlegben dolgozó kétezer embert vagy átcsoportosítják az üzemen belül, vagy elbocsátják. Először a szerződéseseket küldték el, de azóta már olyanok is sorra kerültek, akik 10-12 éve a gyár alkalmazottai. Az állandó alkalmazottaknak december 11-ével kell távozniuk.

A dolgozó szerint igaz, amit a levélíró írt: először azt mondták, ha valaki önként felmond, végkielégítéssel távozhat, de végül sok embert nem hagytak így felmondani. „Ehelyett fegyelmiket osztogatnak, hogy ne kelljen végkielégítést fizetniük, és agyontúlóráztatnak minket” – mondta. Arról számolt be, hogy október közepe óta kötelező túlórára rendelik be a dolgozókat: egy héten 5 napot „tizenkétóráznak”, de van olyan munkatársa, akinek 6 tizenkétórás napja is volt egy héten mostanában. A cég munkaerőhiányra hivatkozva rendeli el a túlórákat, és ha valaki nemet mond, fegyelmi megrovást kap. A dolgozók ezt azért nem értik, mert éppen munkaerőfölösleg miatt küld most el embereket a cég ugyanabból a gyárból.

A Jabil tiszaújvárosi üzeme
©

A kötelező túlórák idejére a dolgozók emelt bért kapnak, de a hvg.hu-nak nyilatkozó dolgozó állítása szerint megterhelő, hogy nem tudják kipihenni magukat. Korábban 3 napot tizenkétóráztak, amit 3 nap pihenő követett, majd 3 éjszaka ismét tizenkét órát dolgoztak, és ismét 3 napot pihentek. Túlórára korábban jelentkezni lehetett: „egy hónapban egy-kettő, vagy akár hetente egy plusznap általában belefért az embereknek”, de a jelenlegi tempót nehéz elviselni – mondta a dolgozó.

További nehezítő körülmény, hogy a dolgozó elmondása szerint abban a részlegben, ahová helyezték, 12 órán keresztül állni kell. Pedig lehetne ülve is dolgozni (és az előző részlegben ezt is választhatták a dolgozók), de „annyira rászálltak a dolgozókra, hogy senki nem mer leülni, ha mégis, akkor fegyelmit kap”. Úgy látja, ez sok embert megvisel: „a napokban egyik munkatársam a padlóról kellett felmosni, mert a kimerültségtől összeesett” – mondta. Vannak olyanok is, akik már betegállományban vannak, de attól tartanak, hogy végül emiatt rúgják ki őket.

Többezer embert foglalkoztat a Jabil

A Jabil Circuit Magyarország Kft. 6428 főt foglalkoztatott a 2012-es cégadatok szerint. A céget 2001 április végén alapították, jelenlegi tulajdonosa a Jabil Circuit Limited brit cég, a Jabil Circuit Netherlands, a Jabil Circuit Luxembourg. Nettó árbevétele tavaly 337,7 milliárd forint volt, és 2 milliárd forint mérleg szerinti eredménnyel zárta az évet. 2011-ben ennél nagyobb 446 milliárd forintos forgalmat bonyolított a cég és 6,8 milliárd a mérleg szerinti eredménnyel zárt. Érdekesség, hogy 2010-ben csak 46 milliárd forintos volt a forgalom, és a mérleg szerinti eredmény -3,77 milliárd forint volt.

Cáfol a cég

A Jabil Kft. a hvg.hu-nak elismerte, hogy a korábbinál több túlórában kell dolgozniuk az alkalmazottaknak, és igaz, hogy kijöhet 5-6 tizenkétórás nap is egy héten. A cég szerint azonban ez csak átmeneti helyzet, és betartják a törvényi előírásokat. A Munka Törvénykönyve szerint a vállalat elrendelhet kötelező túlórát, de a munkaórák száma három hónap alatt nem lehet több, mint az maximum, amit három hónap alatt normál munkaidőben kellene ledolgozniuk az alkalmazottaknak.

Szijjártó Péter a kormány és Somogyi Richárd ügyvezető igazgató a Jabil Circuit Magyarország nevében márciusban stratégiai megállapodást kötött
©

Munkaügyi szakértők szerint a kötelező túlóráztatás önmagában lehet szabályos, de azt szigorúan be kell tartani, hogy rendkívüli igény miatt merüljön fel, és az egészségre sem lehet ártalmas a túlóráztatás. Ha ebben az esetben bebizonyosodna, hogy az elbocsátások miatti, előrelátható munkaerőhiány miatt kell túlóráztatni, az akár jogellenesnek is bizonyulhat.

A Jabil Kft. tájékoztatása szerint az sem igaz, hogy fegyelmiket osztogatnak, különösen nem olyan indokkal, amit a hvg.hu-nak nyilatkozó dolgozó, és a levélíró állít. A cég szerint olyan sem fordult elő, hogy valaki fel akart mondani, de nem hagyták, hogy ne kapjon végkielégítést.

Stratégiai partner a Jabil
A magyar kormány nevében Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára írta alá idén márciusban a Jabil Circuit Magyarország Kft.-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodást. A megállapodást egy nagy amerikai vállalat és a magyar kormány köti, de több száz magyar kis- és középvállalkozásról is szól, amelyek a Jabil beszállítói, és amelyek ennek köszönhetik kiszámítható működésüket, bevételeiket, növekedési lehetőségeiket – közölte az aláírást követően Szijjártó Péter. Szerinte minél sikeresebb a Jabil, annál versenyképesebb a hazai üzleti környezet az autóipari vállalatok számára. Az amerikai elektronikai gyártó évek óta a hazai top 50 cég között van, és több mint 9000 embernek ad munkát Magyarországon. A vállalat itt hozta létre legnagyobb európai gyárát, világszinten pedig a második legnagyobb szerviz- és integrált logisztikai központját.

Józsi Attila, a Jabil üzemi tanácsának elnöke, akit a cég kommunikációs felelőse ajánlott figyelmünkbe, kérdésünkre ugyancsak azt állította, nincs tudomása arról, hogy a dolgozókat megfenyítették volna azért, hogy ne kelljen nekik végkielégítést adni. Szerinte arról sem volt szó, hogy csak azok kaptak pluszpénzt, akik önként távoztak. Az üzemi tanács elnöke egyébként szintén hangsúlyozta: nem fordult elő öngyilkossági kísérlet a leépítés miatt.  

Segítenek a dolgozóknak

A Jabil azt is írta, hogy törvényi kötelezettségeinek megfelelően a nagyobb létszámú leépítésről tájékoztatták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központját, és minden jelen lévő érintett dolgozót személyesen közöték, mi vár rájuk.

A cég azt állítja, minden érintett munkavállalótól végkielégítéssel, a hatályos törvényeknek és jogszabályoknak megfelelően válik meg, emellett számos formában igyekszik segíteni őket. A Munkaügyi Hivatal segítségével programot dolgozott ki például azzal a céllal, hogy a távozni kényszerülőknek az elhelyezkedést elősegítsék.

A program részeként a vállalat állásbörzét szervez a munkaügyi központ közreműködésével, amelyre meghívja a környékbeli vállalatokat, munkaerő kölcsönző cégeket, a munkaügyi kirendeltségeket. Rendszeresen frissített állásfalon és kihelyezett számítógépeken folyamatosan tájékoztat a lehetséges álláslehetőségekről, részletes segédanyagot és tanácsadást biztosít valamennyi érintett dolgozónak, biztosítja helyszínre utazásuk lehetőségét és költségeit.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Nem bánja meg!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!