szerző:
hvg.hu

Fohászkodhat a Kúriához a KDNP és a kormány. Többen is a Kúriához fordultak felülvizsgálatért, miután a választási bizottság három népszavazási kezdeményezést is elkaszált. Október 20-án várható a döntés, hogy lehet-e szavazni a sok mindenkit rosszul érintő törvényről.

Korábban többen is népszavazást kezdeményeztek a vasárnapi boltzár ügyében, de a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) három magánszemélytől is megtagadta az aláírásgyűjtést. Az egyik a vasárnapi munkavégzés kiskereskedelmi szektorra vonatkozó tilalmáról szóló törvény megsemmisítésére vonatkozott, a másik azt tette volna választás tárgyává, hogy a vasárnap mindenki számára legyen-e pihenőnap és egyetlen üzlet se tarthasson nyitva, a harmadik pedig arra, hogy törvény ne korlátozhassa a kiskereskedelemmel foglalkozó üzletek nyitva tartását - írja az Adózóna. A döntés most a Kúria kezében van, október 20-án várható fejlemény a szabad vasárnap ügyében.

Nagyjából totális kudarcnak nevezhető a március közepén életbe léptetett vasárnapi boltzár, amennyiben tényleg az volt a kormány célja vele, hogy piacot vegyen el a multiktól és átterelje a forgalmat a piac kisebb szereplői felé. Ugyanis a multik forgalma alig csökkent a kieső nap miatt, inkább átterelődött a hét más napjaira, a vevők pedig, ha már hosszú sorbanállást kell vállalniuk, inkább olyan helyekre mennek vásárolni, ahol egy helyen mindent meg tudnak vásárolni. Sőt. A bevásárlóturizmus miatt egyre több pénz hagyja el az országot. Az "ugorjunk ki ezért vagy azért" típusú egynapos utak közel fele Ausztriába irányul, de igen sokan mentek Szlovákiába, Romániába és Szerbiába vásárolni, miközben az itthoni üzletek piaccá nyilvánítva, az alkalmazottak tulajdonossá tételével vagy egyéb trükkökel próbálták kijátszani a szabályozást. Így a törvény, nem hogy nem érte el célját, de nehéz olyan érdekcsoportot mondani, aki jól járt volna az intézkedéssel.

A boltzár az Orbán-kormány egyik karakteres intézkedése (elsőként a KDNP kezdeményezte), így nagy tétje van annak, hogy lesz-e népszavazás. Mindenesetre felmérések azt mutatják, többségben vannak és egyre nő azoknak az aránya, akik a boltzár ellen vannak, egy nemrégi felmérés szerint már a fideszesek többsége is a pokolra kívánja a hét utolsó napján a boltok java részének zárva tartását. A Kúria döntésének ez is adja a jelentőségét. Mindenesetre a héten egy másik, az Orbán-kormány számára fontos ügyben, a férfiak 40 év szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulási lehetőségéről szóló népszavazást elkaszálta az Alkotmánybíróság - abban az ügyben a kabinet fellélegezhetett.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!