Varga Szabolcs
Varga Szabolcs

Nagyon kreatívaknak bizonyulnak az üzlethálózatok a vasárnapi boltzár kicselezése sportágban: az internetre mennek, hosszabbítják a hétközi nyitva tartást, nyomatják a franchise-t, kis boltokat nyitnak. A legújabb trükk az, hogy piacnak minősíttetik magukat.

Miközben a családi vállalkozások azon trükköznek, hogy tulajdonostárssá emeljék alkalmazottaikat és beosszák családtagjaikat a vasárnapokra, addig egyre csak azt hallják a hírekben, hogy mind több üzletlánc találja meg a módját, hogy nyitva tartsa egységeit vasárnaponként.

Ismeretes például, hogy a Mammut bevásárlóközpont mögött, a Fény utcai piacon működő CBA büszkén hirdeti, rá nem vonatkozik a vasárnapi nyitva tartás tilalma. A piacok ugyanis kivételt jelentek a szabályozás alól. Az üzlet a Fény utcában ugyanakkor egy olyan piacon maradhat nyitva, ahol egyébként vasárnaponként csak “egyedi nyitva tartás” van, tehát a boltok maguk döntik el, kinyitnak-e vasárnap, akárcsak a bevásárlóközpontok esetében.

A Fény utcai piac
©

A CBA úgy döntött, nyitva lesz, sőt amíg korábban 7-től 18 óráig tartottak nyitva vasárnaponként, a várhatóan megnövekvő igények miatt most már meghosszabbított nyitva tartással, 6 és 20 óra között várják azokat, akik a szomszédos Mammutban üzemelő Spar zárt ajtajába futnak bele. Míg ugyanis a piacon működő boltok felmentést kapnak, addig a bevásárlóközpontban működőknek meg kell felelniük a területre vonatkozó korlátozásnak, illetve csak tulajdonossal üzemelhetnének.

Osztódással szaporodnak a piacok

A piacozás ötlete megmozgatta a vállalatvezetés fantáziáját, hiszen az egyik balatoni CBA magát minősíttette piacnak, így szintén kibújt a szabályozás alól. Ráadásul a balatonfenyvesi üzlet alapterülete ezer négyzetméter, de mivel a település jegyzője szerint minden feltételt teljesített a piaccá váláshoz, megadták neki az engedélyt. Hasonló módon járt el a Balatonakaliban működő CBA Príma üzlet is, amely piacként szintén nyitva lehet vasárnap. Ráadásul a piacok esetében a kereskedelmi törvény nem szab alapterület-korlátokat sem, a piaccá minősítés pedig a helyi jegyző hatáskörébe tartozik.

Ez a trükk azonban nem új keletű, a piaccá nyilvánításra mint kiskapura már egy kelet-magyarországi trafikos is rátalált: a leleményes vállalkozó a trafikjának helyet adó ház falára írta ki, hogy az épület valójában piac, amelyekre ugye nem vonatkozik a vasárnapi zárva tartás, így a piac-trafik is üzemelhet – vezette le elméletét, és a dohánybolt március 15-én – amikor a rendelet életbe lépett – annak rendje és módja szerint ki is nyitott. „Pikáns, de törvényes megoldás. Egy hétig olvastam a jogszabályt, mire megtaláltam" – mondta a férfi. Bár a jogszabály szerint a piac azt jelenti, hogy több üzlet működik, vagy több kereskedő árusít egy helyen, ebben az esetben nem egészen erről volt szó.

A kereskedelmi törvény ugyanis úgy fogalmaz, hogy a piac „olyan épület, épületegyüttes, vagy terület, ahol állandó vagy rendszeres jelleggel többen, általában napi, esetenként heti rendszerességgel folytatnak kiskereskedelmi tevékenységet". Ugyanakkor ennek a bevásárlóközpontok is megfelelnek, sőt a legtöbb nemzetközi lánc hipermarketje is, hiszen azokban is a nagy üzlet mellett jó néhány kisbolt is működik, így nem kizárt, hogy találkozunk még a megoldással máshol is, bár eddig az látszott, hogy a nagyok – Spar, Tesco – inkább a benzinkutakban látnak fantáziát. Ugyanis „ha ugyanazon – egy légterű – üzletben (épület, épületrész…) üzemanyag-értékesítés és kiskereskedelmi tevékenység is folyik, az üzlet nyitva lehet vasárnap” – válaszolta korábban kérdésünkre a Nemzetgazdaság Minisztérium.

Akár egész hipermarketek is települhetnének a benzinkutakhoz

Ennek értelmében egy kiskereskedő egyértelműen rátelepülhet a benzinkútra, és ott árulhat. Így tett eddig a Spar és az OMV párosa, amelynek terveit törvénymódosítással próbálták keresztülhúzni – egyelőre úgy fest, sikertelenül. A módosítás kisebb zavart keltett a Tesco és a Shell közös üzemeltetésű benzinkút-üzletében, de ezen hamar túllépett az olajcég, amely egyetlen zárva tartott vasárnap után azóta is nyitva tartja a budapesti egységét. A jelenleg érvényben lévő NGM-állásfoglalás szerint extrém esetben akár egy hipermarket is ráépülhetne egy jelenlegi benzinkútra, a lényeg az, hogy abban a helyiségben legyen a pénztárgép, ahol most a benzint árulják.

A vasárnapi munkavégzés tilalma alól – mérettől függetlenül – szintén kibúvót jelent, ha a bolt közforgalmú vasúti pályaudvar területén helyezkedik el. A fővárosban összesen egy ilyen üzlet van, a Déli pályaudvarnál található, ami történetesen CBA. Országosan ugyanakkor már árnyaltabb a helyzet, legalábbis a MÁV szerint, akik megerősítették, hogy "MÁV-ingatlanban egyedül a Budapest–Déli pályaudvaron van ismert kiskereskedelmi láncnak, a CBA-nak egy ezer négyzetmétert meghaladó üzlete. Elszórtan azonban több régióban is találhatók ismert lánchoz nem köthető kisméretű kereskedelmi egységek a törvény hatályán kívül eső ingatlanokban." Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója a Pénzcentrum érdeklődésére megerősítette, hogy mivel a törvény lehetővé teszi, így tudomása szerint franchise-partnerük a "CBA Déli ABC Nagyáruház" továbbra is nyitva tart vasárnaponként.

©
Az Auchan is kis üzletekkel támad

A magyar Auchan a boltzár bevezetése előtt még januárban jelezte, hogy az online áruházának fejlesztése mellett franchise-hálózat létrehozásával, és kisebb alapterületű, a városközpontokhoz közelebb eső üzletek nyitását tervezi a következő időszakban.

 

Ha valóban megkezdi a kisebb boltok és a franchise felé való nyitást az Auchan, akkor Magyarországon is elterjedhetnek a Simple Market-egységek, amelyek 500-3000 négyzetméter alapterületűek, és főként élelmiszereket árusítanak. Szintén benne van a pakliban, hogy az úgynevezett "A2 Pas" (magyarul két lépésre) néven futó boltokkal próbálkozik majd az Auchan. A franchise-rendszerben működtetett A2 Pas-boltok, a magyarországi sarki kis üzleteknek felelnek meg, és a nagyvárosok központi részein találhatóak. Ennek megfelelően a többségük 500 négyzetméternél kisebb alapterületű.

A Tesco az internetre menekül

A Tesco számára öröm az ürömben, hogy már régóta bevezette az online vásárlást és a házhozszállítást biztosító szolgáltatását, amellyel a többiek előtt jár. A CBA-nak is van hasonló szolgáltatása és webboltja, de a Tesco több erőforrást fektetett ebbe az üzletágba eddig, és jó eséllyel ezt csak fokozni fogja a jövőben. Az Auchan magyarországi vezérigazgatója, Dominique Ducuox az Indexnek adott interjújában azt mondta, a francia áruházlánc is online terjeszkedne a jövőben, ugyanis ezeknek nincs nyitvatartási ideje, és a házhozszállítást sem korlátozták.

A Spar az OMW-vel együtt működetett benzinkutak mellett – amelyből már hat nyílt – a nemzeti hálózatok (a CBA, a Coop és a Reál) mintájára szerteágazó franchise-hálózatokban látja a menekülőutat, lehetőleg családi működtetésben.

Az Asia Centerben minden rendben

Az már biztos, hogy a plázák bukták a legtöbbet a törvénnyel. Csak a kisebb boltok lehetnek nyitva, de a szabályozásnak megfelelő üzletek sem nagyon nyitnak ki, mert nem látják ennek sok értelmét az üresen kongó épületben. A vasárnapi kibúvók keresése helyett inkább a hétköznapokon próbáltak erősíteni a hosszabb nyitva tartással, de forgalmuk ennek ellenére sem nőtt számottevően, hogy ellensúlyozni tudják a hét utolsó napján keletkező veszteségeiket.

Nem úgy az Asia Centerben, ahol az 550 üzletből az új szabályozás után is több mint 450 üzlet tarthat nyitva vasárnaponként. A tapasztalatok szerint továbbra is kimondottan sokan vásárolnak vasárnap az áruházban, a bejáratnál lévő parkoló jellemzően teljesen megtelik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Radar360: Várhelyi átment, Simonka izgulhat

Radar360: Várhelyi átment, Simonka izgulhat

Mészáros Lőrinc a testvérét is bevonta egy 9 milliárdos munkába

Mészáros Lőrinc a testvérét is bevonta egy 9 milliárdos munkába

Hátborzongató élmény: aki nem hall, az is mehet hangversenyre, táncolhat a diszkóban

Hátborzongató élmény: aki nem hall, az is mehet hangversenyre, táncolhat a diszkóban

A fenyegető üzenetekért is börtön járhat

A fenyegető üzenetekért is börtön járhat

Hadházy bűnpártolás miatt tesz feljelentést, mert az ügyészség nem tartóztatta le Simonka Györgyöt

Hadházy bűnpártolás miatt tesz feljelentést, mert az ügyészség nem tartóztatta le Simonka Györgyöt

Átláthatatlanságot, korrupciós kockázatot talált az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál a számvevőszék

Átláthatatlanságot, korrupciós kockázatot talált az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál a számvevőszék