Varga Szabolcs
Varga Szabolcs

Nagyon kreatívaknak bizonyulnak az üzlethálózatok a vasárnapi boltzár kicselezése sportágban: az internetre mennek, hosszabbítják a hétközi nyitva tartást, nyomatják a franchise-t, kis boltokat nyitnak. A legújabb trükk az, hogy piacnak minősíttetik magukat.

Miközben a családi vállalkozások azon trükköznek, hogy tulajdonostárssá emeljék alkalmazottaikat és beosszák családtagjaikat a vasárnapokra, addig egyre csak azt hallják a hírekben, hogy mind több üzletlánc találja meg a módját, hogy nyitva tartsa egységeit vasárnaponként.

Ismeretes például, hogy a Mammut bevásárlóközpont mögött, a Fény utcai piacon működő CBA büszkén hirdeti, rá nem vonatkozik a vasárnapi nyitva tartás tilalma. A piacok ugyanis kivételt jelentek a szabályozás alól. Az üzlet a Fény utcában ugyanakkor egy olyan piacon maradhat nyitva, ahol egyébként vasárnaponként csak “egyedi nyitva tartás” van, tehát a boltok maguk döntik el, kinyitnak-e vasárnap, akárcsak a bevásárlóközpontok esetében.

A Fény utcai piac
©

A CBA úgy döntött, nyitva lesz, sőt amíg korábban 7-től 18 óráig tartottak nyitva vasárnaponként, a várhatóan megnövekvő igények miatt most már meghosszabbított nyitva tartással, 6 és 20 óra között várják azokat, akik a szomszédos Mammutban üzemelő Spar zárt ajtajába futnak bele. Míg ugyanis a piacon működő boltok felmentést kapnak, addig a bevásárlóközpontban működőknek meg kell felelniük a területre vonatkozó korlátozásnak, illetve csak tulajdonossal üzemelhetnének.

Osztódással szaporodnak a piacok

A piacozás ötlete megmozgatta a vállalatvezetés fantáziáját, hiszen az egyik balatoni CBA magát minősíttette piacnak, így szintén kibújt a szabályozás alól. Ráadásul a balatonfenyvesi üzlet alapterülete ezer négyzetméter, de mivel a település jegyzője szerint minden feltételt teljesített a piaccá váláshoz, megadták neki az engedélyt. Hasonló módon járt el a Balatonakaliban működő CBA Príma üzlet is, amely piacként szintén nyitva lehet vasárnap. Ráadásul a piacok esetében a kereskedelmi törvény nem szab alapterület-korlátokat sem, a piaccá minősítés pedig a helyi jegyző hatáskörébe tartozik.

Ez a trükk azonban nem új keletű, a piaccá nyilvánításra mint kiskapura már egy kelet-magyarországi trafikos is rátalált: a leleményes vállalkozó a trafikjának helyet adó ház falára írta ki, hogy az épület valójában piac, amelyekre ugye nem vonatkozik a vasárnapi zárva tartás, így a piac-trafik is üzemelhet – vezette le elméletét, és a dohánybolt március 15-én – amikor a rendelet életbe lépett – annak rendje és módja szerint ki is nyitott. „Pikáns, de törvényes megoldás. Egy hétig olvastam a jogszabályt, mire megtaláltam" – mondta a férfi. Bár a jogszabály szerint a piac azt jelenti, hogy több üzlet működik, vagy több kereskedő árusít egy helyen, ebben az esetben nem egészen erről volt szó.

A kereskedelmi törvény ugyanis úgy fogalmaz, hogy a piac „olyan épület, épületegyüttes, vagy terület, ahol állandó vagy rendszeres jelleggel többen, általában napi, esetenként heti rendszerességgel folytatnak kiskereskedelmi tevékenységet". Ugyanakkor ennek a bevásárlóközpontok is megfelelnek, sőt a legtöbb nemzetközi lánc hipermarketje is, hiszen azokban is a nagy üzlet mellett jó néhány kisbolt is működik, így nem kizárt, hogy találkozunk még a megoldással máshol is, bár eddig az látszott, hogy a nagyok – Spar, Tesco – inkább a benzinkutakban látnak fantáziát. Ugyanis „ha ugyanazon – egy légterű – üzletben (épület, épületrész…) üzemanyag-értékesítés és kiskereskedelmi tevékenység is folyik, az üzlet nyitva lehet vasárnap” – válaszolta korábban kérdésünkre a Nemzetgazdaság Minisztérium.

Akár egész hipermarketek is települhetnének a benzinkutakhoz

Ennek értelmében egy kiskereskedő egyértelműen rátelepülhet a benzinkútra, és ott árulhat. Így tett eddig a Spar és az OMV párosa, amelynek terveit törvénymódosítással próbálták keresztülhúzni – egyelőre úgy fest, sikertelenül. A módosítás kisebb zavart keltett a Tesco és a Shell közös üzemeltetésű benzinkút-üzletében, de ezen hamar túllépett az olajcég, amely egyetlen zárva tartott vasárnap után azóta is nyitva tartja a budapesti egységét. A jelenleg érvényben lévő NGM-állásfoglalás szerint extrém esetben akár egy hipermarket is ráépülhetne egy jelenlegi benzinkútra, a lényeg az, hogy abban a helyiségben legyen a pénztárgép, ahol most a benzint árulják.

A vasárnapi munkavégzés tilalma alól – mérettől függetlenül – szintén kibúvót jelent, ha a bolt közforgalmú vasúti pályaudvar területén helyezkedik el. A fővárosban összesen egy ilyen üzlet van, a Déli pályaudvarnál található, ami történetesen CBA. Országosan ugyanakkor már árnyaltabb a helyzet, legalábbis a MÁV szerint, akik megerősítették, hogy "MÁV-ingatlanban egyedül a Budapest–Déli pályaudvaron van ismert kiskereskedelmi láncnak, a CBA-nak egy ezer négyzetmétert meghaladó üzlete. Elszórtan azonban több régióban is találhatók ismert lánchoz nem köthető kisméretű kereskedelmi egységek a törvény hatályán kívül eső ingatlanokban." Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója a Pénzcentrum érdeklődésére megerősítette, hogy mivel a törvény lehetővé teszi, így tudomása szerint franchise-partnerük a "CBA Déli ABC Nagyáruház" továbbra is nyitva tart vasárnaponként.

©
Az Auchan is kis üzletekkel támad

A magyar Auchan a boltzár bevezetése előtt még januárban jelezte, hogy az online áruházának fejlesztése mellett franchise-hálózat létrehozásával, és kisebb alapterületű, a városközpontokhoz közelebb eső üzletek nyitását tervezi a következő időszakban.

 

Ha valóban megkezdi a kisebb boltok és a franchise felé való nyitást az Auchan, akkor Magyarországon is elterjedhetnek a Simple Market-egységek, amelyek 500-3000 négyzetméter alapterületűek, és főként élelmiszereket árusítanak. Szintén benne van a pakliban, hogy az úgynevezett "A2 Pas" (magyarul két lépésre) néven futó boltokkal próbálkozik majd az Auchan. A franchise-rendszerben működtetett A2 Pas-boltok, a magyarországi sarki kis üzleteknek felelnek meg, és a nagyvárosok központi részein találhatóak. Ennek megfelelően a többségük 500 négyzetméternél kisebb alapterületű.

A Tesco az internetre menekül

A Tesco számára öröm az ürömben, hogy már régóta bevezette az online vásárlást és a házhozszállítást biztosító szolgáltatását, amellyel a többiek előtt jár. A CBA-nak is van hasonló szolgáltatása és webboltja, de a Tesco több erőforrást fektetett ebbe az üzletágba eddig, és jó eséllyel ezt csak fokozni fogja a jövőben. Az Auchan magyarországi vezérigazgatója, Dominique Ducuox az Indexnek adott interjújában azt mondta, a francia áruházlánc is online terjeszkedne a jövőben, ugyanis ezeknek nincs nyitvatartási ideje, és a házhozszállítást sem korlátozták.

A Spar az OMW-vel együtt működetett benzinkutak mellett – amelyből már hat nyílt – a nemzeti hálózatok (a CBA, a Coop és a Reál) mintájára szerteágazó franchise-hálózatokban látja a menekülőutat, lehetőleg családi működtetésben.

Az Asia Centerben minden rendben

Az már biztos, hogy a plázák bukták a legtöbbet a törvénnyel. Csak a kisebb boltok lehetnek nyitva, de a szabályozásnak megfelelő üzletek sem nagyon nyitnak ki, mert nem látják ennek sok értelmét az üresen kongó épületben. A vasárnapi kibúvók keresése helyett inkább a hétköznapokon próbáltak erősíteni a hosszabb nyitva tartással, de forgalmuk ennek ellenére sem nőtt számottevően, hogy ellensúlyozni tudják a hét utolsó napján keletkező veszteségeiket.

Nem úgy az Asia Centerben, ahol az 550 üzletből az új szabályozás után is több mint 450 üzlet tarthat nyitva vasárnaponként. A tapasztalatok szerint továbbra is kimondottan sokan vásárolnak vasárnap az áruházban, a bejáratnál lévő parkoló jellemzően teljesen megtelik.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
22 éves világrekordot döntött meg egy 19 éves atléta

22 éves világrekordot döntött meg egy 19 éves atléta

Videóval válaszolt a Párbeszéd az Orbán-rezsimnek

Videóval válaszolt a Párbeszéd az Orbán-rezsimnek

Hol terem a nem-féknyúz? Már máshonnan tájékozódnak a magyar újságírók, mint 4 éve

Hol terem a nem-féknyúz? Már máshonnan tájékozódnak a magyar újságírók, mint 4 éve

Már jobban van a pénteken meglőtt szökött rab

Már jobban van a pénteken meglőtt szökött rab

Videó: Szigonnyal lövöldöztek a britek az űrben, és jó okuk volt rá

Videó: Szigonnyal lövöldöztek a britek az űrben, és jó okuk volt rá

Bajban a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója

Bajban a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója