szerző:
hvg.hu

Háromban maximálná a turistáknak bérbe adható ingatlanok számát az a fideszes törvényjavaslat, amely hamarosan a kormány elé kerül - írta a Magyar Idők. Az Airbnb piacát is érintő terv szerint a jövőben 1500 forint átalányadót fizetne négyzetméterenként mindenki, aki turistáknak adja ki a lakását.

Szigorítaná a Fidesz az ellenőrzést az Airbnb piacán – közölte a Magyar Idők.

A kormánypárt tervei szerint a jövő évi adójogszabályokkal együtt benyújtandó javaslat értelmében a lakásukat bérbe adó természetes személyek a jövőben legfeljebb három, tulajdonukban álló ingatlanban fogadhatnák legálisan a fizető vendégeket, ami után kizárólag egyféle, négyzetméter-alapú átalányadót kellene fizetniük.

Ez négyzetméterenként 1500 forint lenne évente, függetlenül attól, hogy az adózó mennyi időre és milyen módon hasznosítja a lakását turisztikai céllal. Az átalányadó a magánszállásadókra jelenleg vonatkozó adózásnál enyhébb előírást jelentene.

©

Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, és a 29 európai ország ágazati szövetségeit tömörítő Hotrec alelnökeként közölte, szükségesnek tartják, hogy az Európai Bizottság vegye figyelembe a megosztáson alapuló gazdaságnak a szállodaipart érintő pénzügyi és szociális hatásait, egyúttal azt is javasolják, a tagállamokban legyen regisztrációhoz kötött a rövid távú lakásbérbeadás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turisztikai államtitkárságán a lappal közölték, vizsgálják, hogy más európai országokban hogyan működik a rendszer. Az álláspontjuk szerint a magán-szálláskiadás, illetve az egyéb szálláshely-szolgáltatás jogi kategóriájába tartozó Airbnb-tevékenységnél jelenleg sem a szabályozatlanság, hanem az előírások be nem tartása okoz problémát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!