szerző:
MTI/hvg.hu

Az Aegon Művészeti díjat első ízben Spiró György veheti át Fogság című regényéért. A cég a kortárs művészeti díjjal elsősorban az irodalmi élet kiválóságait szeretnék elismerni; a díj nevében azért jelöli meg a művészet egészét, mert a díjazott megnevezhet egy fiatal alkotót bármely területről, aki szintén elismerést kap.

A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő magyar szépirodalmi teljesítményéért. Magyar irodalmi lapok, műhelyek főszerkesztőit kérték fel arra, hogy tegyenek javaslatot az első díjazottra. 
 
A javasoltak között szerepelt 2005-ben megjelent alkotásával: Spiró György: Fogság, Nádas Péter: Párhuzamos történetek, Buda Ferenc: Árapály, valamint Lovas Ildikó: Kijárat az Adriára - James Bond Bácskában. 
 
A beérkezett javaslatok alapján szakmai zsűri döntött a díjazott személyéről. A zsűri tagjai között volt Babarczy Eszter, kultúrtörténész, Széchenyi Ágnes, irodalomtörténész, Lévai Balázs, a Magyar Televízió szerkesztője, Margócsy István, irodalomtörténész és Radnóti Sándor, Széchenyi-díjas esztéta. 
 
A zsűri összefoglalója szerint: "A Fogság című alkotásban Spiró György nem kevesebbet akart, mint megírni a kereszténység eredetét, regényes formában elméletet alkotni a vallás és a politika összefonódásáról, átvilágítani a hatalom pszichológiai működését és megrajzolni a túlélés művészetét. Ennyi ambíció egy könyvtárnyi regényt is agyonnyomna - Spiró bámulatos tudással, egyetlen mesében ezt mind összefogja. Már azt hihettük, hogy ilyen könyv nincs is: úgy falatja magát, mint a legprofibb lektűr, és olyan mélyre megy, mint az európai filozófia legnagyobbjai." 
 
A díj értéke hárommillió forint, amit Spiró György pénteken este öt órakor vehet ár az Aegon Magyarország Zrt. székházában. 
 
A díj mellé a társaság egy úgynevezett társdíjat is létrehozott, amit a díjazott író javaslatára más művészeti területen alkotó fiatal tehetség, vagy olyan művész vehet majd át, aki már bizonyított, s ez az elismerés segítheti őt a további munkában. Spiró György szeptemberben nevezi meg a társdíj jelöltjét. Ennek a díjnak az összege kétmillió forint.
Vélemény

Interjú Spiró György íróval

Spiró György (59 éves) az idehaza tapasztalható vallástörténeti tudatlanságnak tulajdonítja, hogy Jézussal és a kereszténységgel kapcsolatos kijelentéseinek egyike-másika botránykőnek bizonyult Magyarországon.