szerző:
MTI/hvg.hu

Az Aegon Művészeti díjat első ízben Spiró György veheti át Fogság című regényéért. A cég a kortárs művészeti díjjal elsősorban az irodalmi élet kiválóságait szeretnék elismerni; a díj nevében azért jelöli meg a művészet egészét, mert a díjazott megnevezhet egy fiatal alkotót bármely területről, aki szintén elismerést kap.

A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő magyar szépirodalmi teljesítményéért. Magyar irodalmi lapok, műhelyek főszerkesztőit kérték fel arra, hogy tegyenek javaslatot az első díjazottra. 
 
A javasoltak között szerepelt 2005-ben megjelent alkotásával: Spiró György: Fogság, Nádas Péter: Párhuzamos történetek, Buda Ferenc: Árapály, valamint Lovas Ildikó: Kijárat az Adriára - James Bond Bácskában. 
 
A beérkezett javaslatok alapján szakmai zsűri döntött a díjazott személyéről. A zsűri tagjai között volt Babarczy Eszter, kultúrtörténész, Széchenyi Ágnes, irodalomtörténész, Lévai Balázs, a Magyar Televízió szerkesztője, Margócsy István, irodalomtörténész és Radnóti Sándor, Széchenyi-díjas esztéta. 
 
A zsűri összefoglalója szerint: "A Fogság című alkotásban Spiró György nem kevesebbet akart, mint megírni a kereszténység eredetét, regényes formában elméletet alkotni a vallás és a politika összefonódásáról, átvilágítani a hatalom pszichológiai működését és megrajzolni a túlélés művészetét. Ennyi ambíció egy könyvtárnyi regényt is agyonnyomna - Spiró bámulatos tudással, egyetlen mesében ezt mind összefogja. Már azt hihettük, hogy ilyen könyv nincs is: úgy falatja magát, mint a legprofibb lektűr, és olyan mélyre megy, mint az európai filozófia legnagyobbjai." 
 
A díj értéke hárommillió forint, amit Spiró György pénteken este öt órakor vehet ár az Aegon Magyarország Zrt. székházában. 
 
A díj mellé a társaság egy úgynevezett társdíjat is létrehozott, amit a díjazott író javaslatára más művészeti területen alkotó fiatal tehetség, vagy olyan művész vehet majd át, aki már bizonyított, s ez az elismerés segítheti őt a további munkában. Spiró György szeptemberben nevezi meg a társdíj jelöltjét. Ennek a díjnak az összege kétmillió forint.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Vélemény

Interjú Spiró György íróval

Spiró György (59 éves) az idehaza tapasztalható vallástörténeti tudatlanságnak tulajdonítja, hogy Jézussal és a kereszténységgel kapcsolatos kijelentéseinek egyike-másika botránykőnek bizonyult Magyarországon.