szerző:
MTI

Jeney Zoltán zeneszerzőt jelölte az első Aegon Művészeti Társdíjra Spiró György, író, aki májusban vehette át az első Aegon Művészeti Díjat.

Az Aegon Magyarország Zrt. idén alapította meg a kortárs művészeti díjat, amellyel elsősorban az irodalmi élet kiválóságait kívánja elismerni. A díjat neves szakemberekből álló zsűri ítéli oda élő magyar írónak, az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő művéért. Mellé a társaság egy úgynevezett társdíjat is létrehozott, amelyet a díjazott író javaslatára más művészeti területen alkotó, elismert művész kap meg.

Az első díjat Spiró György vehette át május 5-én Fogság című regényéért. Elmondta: nem gondolkodott sokat, hogy kit javasol a társdíjra, Jeney Zoltán Halotti szertartás című műve amelyet mellbevágó, elgondolkodtató alkotásnak tart, nagy hatást gyakorolt rá.

Az 1987 óta készülő művet Jeney Zoltán 2005-ben fejezte be, az ősbemutatót tavaly október 22-én a Budapesti Őszi Fesztivál keretében tartották a Nemzeti Hangversenyteremben.

A zeneszerző elmondta: meghatódott a jelöléstől, és bár nem ma tudta meg, hogy megkapja a díjat, zavarban van, hiszen hihetetlen kitüntetés számára, hogy egy másik művészeti terület jeles képviselője erre a díjra érdemesnek tartja.

Az alapító a díjhoz kapcsolódva egy irodalmi-művészeti sorozatot is elindított. A Képzett társítások című Bárka Színházban tartandó estek irodalmár, művész vendégeivel Alföldi Róbert, a színház igazgatója beszélget idén három alkalommal. Az első esten Spiró György és Jeney Zoltán, október 27-én Závada Pál író ás Szüts Miklós festő-és fotóművész, november 24-én pedig Parti Nagy Lajos író, Vázsonyi János szaxofonos és Pálfi György filmrendező lesz a vendég.

A díjat pénteken este adják át a Bárka Színházban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI/hvg.hu Kult

Az Aegon művészeti díját Spiró György kapja a Fogságért

Az Aegon Művészeti díjat első ízben Spiró György veheti át Fogság című regényéért. A cég a kortárs művészeti díjjal elsősorban az irodalmi élet kiválóságait szeretnék elismerni; a díj nevében azért jelöli meg a művészet egészét, mert a díjazott megnevezhet egy fiatal alkotót bármely területről, aki szintén elismerést kap.