szerző:
MTI

Jeney Zoltán zeneszerzőt jelölte az első Aegon Művészeti Társdíjra Spiró György, író, aki májusban vehette át az első Aegon Művészeti Díjat.

Az Aegon Magyarország Zrt. idén alapította meg a kortárs művészeti díjat, amellyel elsősorban az irodalmi élet kiválóságait kívánja elismerni. A díjat neves szakemberekből álló zsűri ítéli oda élő magyar írónak, az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő művéért. Mellé a társaság egy úgynevezett társdíjat is létrehozott, amelyet a díjazott író javaslatára más művészeti területen alkotó, elismert művész kap meg.

Az első díjat Spiró György vehette át május 5-én Fogság című regényéért. Elmondta: nem gondolkodott sokat, hogy kit javasol a társdíjra, Jeney Zoltán Halotti szertartás című műve amelyet mellbevágó, elgondolkodtató alkotásnak tart, nagy hatást gyakorolt rá.

Az 1987 óta készülő művet Jeney Zoltán 2005-ben fejezte be, az ősbemutatót tavaly október 22-én a Budapesti Őszi Fesztivál keretében tartották a Nemzeti Hangversenyteremben.

A zeneszerző elmondta: meghatódott a jelöléstől, és bár nem ma tudta meg, hogy megkapja a díjat, zavarban van, hiszen hihetetlen kitüntetés számára, hogy egy másik művészeti terület jeles képviselője erre a díjra érdemesnek tartja.

Az alapító a díjhoz kapcsolódva egy irodalmi-művészeti sorozatot is elindított. A Képzett társítások című Bárka Színházban tartandó estek irodalmár, művész vendégeivel Alföldi Róbert, a színház igazgatója beszélget idén három alkalommal. Az első esten Spiró György és Jeney Zoltán, október 27-én Závada Pál író ás Szüts Miklós festő-és fotóművész, november 24-én pedig Parti Nagy Lajos író, Vázsonyi János szaxofonos és Pálfi György filmrendező lesz a vendég.

A díjat pénteken este adják át a Bárka Színházban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI/hvg.hu Kult

Az Aegon művészeti díját Spiró György kapja a Fogságért

Az Aegon Művészeti díjat első ízben Spiró György veheti át Fogság című regényéért. A cég a kortárs művészeti díjjal elsősorban az irodalmi élet kiválóságait szeretnék elismerni; a díj nevében azért jelöli meg a művészet egészét, mert a díjazott megnevezhet egy fiatal alkotót bármely területről, aki szintén elismerést kap.