szerző:
hvg.hu

„Nagy László soraival” köszöntötte a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ (Klik) elnöke a tanárokat a pedagógusnapon. Ám a költő soha nem írt ilyet.

Még most is olvasható a Klik honlapján az a köszöntő, amelyben az elnök, minden állami pedagógus munkáltatója, Marekné dr. Pintér Aranka köszönti a tanárokat pedagógusnap alkalmából. Az alábbi – a pedagógus-köszöntőkben gyakran szereplő – verssel indít az elnök:

"Vezesd őket, utat ne tévessz,
S magadhoz mindig hű maradj,
Mert élen állsz, és messze látszol,
Sose feledd: példa vagy!"

Majd úgy folytatja, hogy „Nagy László soraival köszöntöm Önöket, s köszönöm meg áldozatos munkájukat, elkötelezettségüket. Kívánom, hogy hittel, lelkesedéssel gyakorolják hivatásukat a jövőben is, tegyenek meg mindent a tanítványaik felkészítéséért, az ő csillogó tekintetük a legszebb ajándék”.

A fenti sorokhoz azonban – bár mint sok más gagyi idézet a neten, valóban tévesen terjedt el – Nagy Lászlónak semmi köze. A Klikben nyilván némi guglizást követően örültek meg a „jó kis idézetnek”, és tették azt közzé mint Nagy László-sorokat. Elfeledtek azonban utánanézni a vers eredetének, és annak irodalmi minősége sem szúrt szemet a közlemény íróinak.

Mint arra Trencsényi László oktatáskutató a Facebookon rámutat, „a fenti, meglehetősen gyatra verstákolmánynak semmi köze Nagy Lászlóhoz, a XX. század emberi-társadalmi-nemzeti felemelkedéseinek és tragédiáinak szép szavú, hiteles költőjéhez. E versikét az elnök (vagy sameszai) a 60-as évek Úttörővezető című újságjából koppintották".

Az idézet – mint kiderült – valójában az 1896-ban született és 1977-ben elhunyt B. Radó Lili: Az őrsvezető című verséből van.

Eltűnt
Cikkünk megjelenése után, hétfő este fél tíz körül a Pedagógusnapi köszöntőt a KLIK honlapjáról, minden magyarázat, megjegyzés nélkül eltávolították.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!