szerző:
hvg.hu

A Műértő magazin összeállította a művészeti színtér legbefolyásosabb szereplőinek 2015-ös listáját. A 25 tagú titkos zsűri 281 személyt jelölt, ebből állították össze a Magyar Power 50-et.

A magazin hangsúlyozza, hogy a zsűri a mérhető kritériumok hiánya miatt – a magyar képzőművészet és műkereskedelem egészét jól reprezentáló összetétele mellett – sem lehet objektív, a lista egyszerre veendő komolyan és fogható fel játékként.

A Magyar Power 50 nem életműveket mér, hanem egy adott – most a 2015-ös – esztendő szakmai teljesítményét és a színtérre gyakorolt hatás súlyát veszi figyelembe.

©

A dobogón nincs változás. A Top50-et idén is Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget-projekt miniszteri biztosa vezeti, azaz ő a színtér legbefolyásosabb személyisége. (Megjegyzendő, hogy a lista összeállítása idején még nem derült ki, a „Habony-esküvő" ügye.)

A második helyen a Somlói Zsolt – Spangler Katalin műgyűjtő páros áll, a harmadikon a Ludwig Múzeum igazgatója, Fabényi Júlia.

Íme, az első 10 helyezett. A teljes listát keresse a márciusi Műértőben.

  1. Baán László miniszteri biztos
  2. Somlói Zsolt – Spengler Katalin műgyűjtők
  3. Fabényi Júlia igazgató
  4. Somogyi Hajnalka kurátor és az Off Biennálé csapata
  5. Fekete György MMA-elnök
  6. Pados Gábor műgyűjtő
  7. Mauer Dóra képzőművész, tanár, művészetszervező
  8. Pőcze Attila műkereskedő (Vintage Galéria)
  9. Mélyi József művészettörténész, kritikus
  10. Bencsik Barnabás, művészettörténész

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!