szerző:
hvg.hu

Hol szerezzük be a hímes tojásoknak való alapanyagot? Mivel érdemes tojást festeni? Mi alkalmas festéknek, ha természetes alapanyagokat szeretnénk használni? Meddig állnak el a főtt, festett tojások? Hol kezdődik az étel és a dekoráció? – Most adunk néhány élelmiszerbiztonsági tanácsot, hogy a húsvéti készülődés idén is egészséges és fertőzésmentes legyen.

1. Csak tiszta, friss, ép tojást vásároljon!

Triviálisnak tűnik a tanács, bár a Nébih szerint gyakori, hogy a kisebb termelők jelölés nélküli tojásokat árulnak a helyi piacokon. Érdemes tudni, hogy a tojások dobozán kötelező feltüntetni a tojások minőségi besorolását, illetve azok minőség-megőrzési idejét. A tojások csomagolásának elvileg tartalmaznia kell egy külön számjelet, amely a tartási technológiára utal (0-biotartás,1-szabad tartás, 2-mélyalmos és 3-ketreces technológiából származik), illetve a származási ország betűjelét és a termelő tízjegyű regisztrációs számát. Mindemellett a termelőnek a megfelelő tároláshoz is ajánlásokat kell tennie.

©

2. Jól nézzük meg, mivel festjük a tojásokat!

A repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak a festésre. Mielőtt nekiállunk a tojásfestésnek, a tojásokat főzzük keményre, majd folyóvíz alá tartva vagy hideg vízfürdőbe helyezve gyorsan hűtsük le őket. Tojásfestéshez kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket (élelmiszerszínezéket), vagy természetes színezőanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla, ibolya, kurkuma) szabad használni, ha szeretnénk elkerülni a kellemetlen mérgezéseket. Textilfestéket és egyéb festéket tojásfestésre nem szabad használni!

©

3. Nem mindegy, hogy dekoráció vagy élelmiszer!

A festett főtt tojás 5 °C-on vagy alacsonyabb hőmérsékleten egy hétig eltartható, és gond nélkül fogyasztható. A főtt, festett tojást legfeljebb két órán keresztül szabad szobahőmérsékleten tárolni, különben megromlik. Ez főleg akkor fontos, ha a tojásokat dekorációként szeretnénk használni az ünnepi asztalon, illetve szeretnénk a hímes tojásokat elrejteni az otthonunk különböző pontjain. (Ilyenkor érdemes kellő körültekintéssel eljárni, mert a tojások bizonyos rejtekhelyeken szennyeződhetnek.) Ha a tojásokat nem tudjuk megfelelően hűteni, tekintsük őket inkább dekorációnak, mint élelmiszernek!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!