szerző:
hvg.hu

Az Anonymousnál kevesebben vannak, de egy egészen más stratégiával indulnak a terrorszervezet ellen azok a hackerek, akik állításuk szerint legalább egy terrorcselekményt már meghiúsítottak.

Nem veszik elég komolyan az Iszlám Állam ellen internetes eszközökkel folytatható harcot, ráadásul semmilyen terrorelhárítással kapcsolatos tapasztalatuk nincs az Anonymous tagjainak – így vélekedik a terrorszervezet ellen “totális háborút” hirdető anonim hackerekről egy másik kiberterror-elhárító csoport, a Ghost Security Group vezetője. Ők szintén az Iszlám Államot tekintik célpontjuknak, de alapvetően máshogy állnak a kérdéshez.

A BBC által bemutatott szervezet a Charlie Hebdo elleni támadás után alakult olyan, amerikai, európai és közel-keleti informatikai szakemberekből, akiknek egy része járatos a titkosszolgálatok terrorszervezetekkel kapcsolatos módszereiben is. Ahelyett, hogy az Anonymoust követve dzsihádista weboldalakat tennének elérhetetlenné és átvennék a hatalmat a terroristák közösségi propagandacsatornái felett, a Ghost Security Group tagjai tulajdonképpen online kémkedést hajtanak végre.

Észrevétlenül behatolnaka terroristák és támogatóik felhasználói fiókjaiba, internetes fórumaira és más online kommunikációs csatornáikba, az itt megszerzett információkat pedig eljuttatják az Iszlám Állam ellen harcoló hivatalos állami szerveknek, titkosszolgálatoknak, rendőrségnek stb. A Ghost Security Group tagjai úgy vélik: sokkal hasznosabb, ha nem tesszük/teszik elérhetetlenné teszik az Iszlám Államhoz köthető fórumokat (ahogy az Anonymous tette és teszi), hanem titokban megfigyeljük/megfigyelik azokat.

A csoport vezetője a BBC-nek azt mondta, egy tunéziai terrorakciót már sikerült az általuk összegyűjtött információnak köszönhetően meghiúsítani – igaz, azt a BBC tudósítója is elismeri, hogy ezt az állítást viszonylag nehéz igazolni. Az viszont biztos, hogy a Ghost Security Group egy webes űrlapon várja a felhasználói észrevételeket, bárki jelenthet oldalt vagy online profilt, ami terrorbarátnak tűnik. A csoport a párizsi terrorcselekmény-sorozat után is kapott már tippeket, de hogy éppen milyen akción dolgoznak, arról természetesen nem árultak el semmit.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!