szerző:
hvg.hu

Amíg ön alszik, a telefon a szakemberek által begyűjtött minták elemzésével segíti a rákkutatást. És ehhez semmilyen különleges ismerettel nem kell rendelkeznie, elég csak egy alkalmazást letölteni.

Ha csak ezer ember indítja el a DreamLab alkalamzást, az ausztrál Garvan Intézet a jelenleginél harmincszor gyorsabban halad majd a rákkutatásban. A szervezet által közölt arányból könnyen kiszámolható, hogy mennyire felgyorsulhatnának az események, ha világszerte néhány tízezren, netán néhány százezren döntenének úgy, hogy beszállnak a túl sok erőfeszítést nem igénylő programba.

Aki laikusként is szívesen beszállna a tudományos kutatásba, annak előbb le kell töltenie az androidos Google Play-ről a DreamLab alkalmazást. Az app elindítása után kiválasztható, hogy melyik ráktípus kutatásába szeretnénk beszállni, majd beállítható, hogy a készülék mennyi adatforgalmat használhasson – wifihez való csatlakozás esetében ez utóbbi tulajdonképpen mindegy. Ezután az app teljesen önjáróan működik: ha érzi, hogy a teljesen feltöltött készülék még mindig töltőn van, és nem történik rajta semmi, akkor kezdi el elemezni a kutatóintézet által biztosított mintákat. Így aztán amíg alszunk, addig dolgozik a telefon, anélkül, hogy a processzor igénybevétele bármiben is bezavarna minket.

©

A készülék a tudósok által begyűjtött mintákat elemzi, darabonként nézve egy szuperszámítógéphez képest persze nagyon lassan, de a sok (tíz)ezer készülék együttes ereje hatalmas számítási teljesítményt jelent.

Ha kedvet kapott a citizen science űzéséhez, korábbi összeállításunkban több projektet is bemutattunk: kutathat más projektekben is a rákos megbetegedések témájában, földönkívüliek után, az óceán mélyén, de vannak nyelvészeti projektek, és az agykutatóknak is segíthet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonlóan hasznos alkalmazásokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!