szerző:
hvg.hu

Egy úgynevezett bionikus szem segítségével újra képes részlegesen látni egy 51 éves amerikai nő. A speciális eszköz bekapcsolásakor hosszú évtizedek után ismét láthatta a fiát. A most 29 éves férfi nagyon kicsi volt, amikor édesanyja úgy-ahogy még tudta használni a szemét. Utána már csak elképzelni próbálta, hogyan is néz ki a gyermeke – egészen mostanáig.

A coloradói Jamie Carley úgynevezett retinitis pigmentosában szenved. A betegség nem gyógyítható, legfeljebb csak lassítható. Sötétben sohasem látott, és nappali fényben is fokozatosan vesztette el a látását, 26 éves korára teljesen megvakult.

A bionikus szemnek köszönhetően azonban mégis visszakapott most valamennyit a szeme világából. November 2-án ültettek be egy speciális implantátumot a szemébe, és múlt héten kapcsolták be először a speciális készüléket a coloradói egyetemi kórházban. Kamera is rögzítette a pillanatot.

Az 51 éves nő először az ablakra fókuszált, majd húsz év után először újra láthatta a fiát: megkönnyezte a viszontlátást. A 29 éves férfi is meghatódott, bár a büszkesége nem engedte, hogy beismerje.

Az orvosa, Naresh Mandava elmondta, hogy Jamie a bionikus szem segítségével képes lesz érzékelni a tárgyak körvonalát, valamint meg tudja majd különböztetni a fényt és a sötétséget. Látni fogja például a járda szélét, vagy az autók körvonalát, így jóval biztonságosabban tud majd az utcán közlekedni.

A speciális eszköz vezeték nélküli kapcsolaton át kapja egy kamerával felszerelt speciális szemüveg képeit, amelyet a beteg hord. A beültetett implantátum pedig a látóidegen keresztül közvetíti a képeket az agyba.

A várakozások szerint a következő hónapokban Jamie agya hozzászokik majd a bionikus szemhez, és ennek köszönhetően tovább javulhat majd a látása.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!