szerző:
hvg.hu

Több mint egy éven át fotózták a Napot, majd az egészet egy videóba sűrítették össze.

Eredetileg csak öt évre tervezték a Solar Dynamics Observatory működését, az amerikai műhold azonban már hatodik éve figyeli meg a Napot. A Föld körüli pályán keringő műszer fotóiból most egy UHD felbontású timelapse videóval ünnepelte meg az eddigi működést a NASA.

A szakemberek a műhold 2015. január 1-jétől 2016. január 28-ig készített képeit használták fel. Minden egyes képkocka kétórányi anyagot jelent, amit a kamera az extrém ultraibolya tartományban vett fel. Ennek köszönhetően jól láthatóak a napkitörések alatt keletkező hurkok, a napfoltok, és persze az is, ahogy a Nap forog. A videóban szinte alig látszik, de az égitest hol nagyobb, hol kisebb lesz, ami a műhold elhelyezkedésének köszönhető.

Nem ez az első ilyen videó, amit a NASA készít, tavaly szintén a program kapcsán csináltak egy gyönyörű, négy és fél perces összeállítást a Nap legjobb pillanatairól.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!