szerző:
hvg.hu

Bár továbbra sincs bizonyíték a wifi káros hatására, sokan mégis úgy terjesztik az erről szóló híreket, mintha az sziklaszilárd tényeken alapulna. Megmutatjuk, hol a bökkenő.

Az utóbbi napokban ismét terjedni kezdett a Facebookon az a hír, mely szerint a wifi tulajdonképpen egy csendes gyilkos, ami a krónikus fáradtságtól a rákig tulajdonképpen bármit okozhat. Mindez elég ijesztőnek hangzik, hogy sokan elhiggyék és tovább osszák az egyébként forrásmegjelölés nélküli cikket, pedig némi kereséssel a Google-ben könnyen kideríthető, hogy miről is van szó valójában.

A kamuoldalakon terjedő hírt könnyű felismerni: a wifi káros hatásait taglaló cikkekben szinte kivétel nélkül az elektromágneses sugárzást teszik felelőssé a tünetek megjelenéséért, ezt az állítást ugyanakkor egyetlen kutatási eredménnyel sem támasztják alá.

©

Az eddigi egyetlen olyan esetet, amikor egy bíróság az elektromágneses hiperérzékenység (angol rövidítéssel EHS) miatt ítélt kártérítést, 2015-ben történt meg. Azonban hogy ez mennyire komolyan vehető betegség, az egyelőre tudományos vita tárgya. Korábbi cikkünkben már mi is írtunk arról, hogy több kutatást is végeztek már a témában, de egyik sem tudott egyértelmű bizonyítékkal előállni a panaszok és a wifi közötti egyértelmű kapcsolatról. A kutatók szerint ennél egy sokkal általánosabb jelenség okozhatja a tüneteket.

A jelenséggel tavaly már foglalkozott a hoaxokat és álhíreket leleplező Urbanlegends is. Az EHS-sel kapcsolatos kísérletben egy pszichológuspáros két különböző csoportnak vetített le egy-egy filmet: az egyik a káros wifi-sugárzásról, a másik az internetes adatbiztonságról szólt. A kutatók megállapították, hogy azok, akik a wifi-ről néztek dokumentumfilmet, sokkal hajlamosabbak voltak az egyébként a kísérlet helyszínén nem létező wifi hatására az EHS tüneteit produkálni, mint a másik csoport.

Bár az elektromágneses sugárzásról a mai napig sem lehet 100 százalékosan azt állítani, hogy nem káros az egészségre, ennek ellenkezőjére sincs bizonyíték. Arra viszont már van egy lista, hogy melyek azok az oldalak, amelyek rendre átverik az olvasóikat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!