szerző:
hvg.hu

Az autókölcsönzés egy különleges alternatíváját próbálgatják Dubajban.

Vezetniük persze tudni kell, azonban nem kell, hogy autójuk legyen azoknak, akik olcsón szeretnének eljutni Dubaj egyik pontjáról a másikra. Az U Drive nevű szolgáltatás mögött álló cég újraértelmezte az autókölcsönzés fogalmát.

Jelenleg 50 Toyota Yarisból álló gépkocsiparkjuk van, és ezeket az autókat lehet kölcsönvenni, persze a kor technológiájának megfelelő módon, kapcsolódó okostelefonos appal. Az app iOS-re és Androidra is elérhető.

©

Mindenekelőtt regisztrálni kell, személyes adatokkal, illetve a jogosítvány adataival, majd be kell fizetni a havi 20 dirhamos (ez körülbelül 1500 forintnak felel meg) tagsági díjat. Ha ezután autóra van szükség, meg kell nyitni az alkalmazást, amely megmutatja – Dubajon belül – a legközelebb parkoló U Drive autót.

©

A kocsi természetesen az okostelefonnal nyitható, a slusszkulcs pedig a kesztyűtartóban van, amelyet az app által küldött PIN-kóddal lehet aktiválni. Indulhat is az autó, és az elszámolás percekben történik. Egy percnyi út – forintra átszámolva – körülbelül 38 forintba kerül, így könnyen kikalkulálható, hogy egy órányi autózásért nagyjából 2300 forintnak megfelelő összeget kell fizetni. Négy óra a maximum, azaz az is ennyiért fizet, aki mondjuk tíz órán keresztül használja a kocsit.

Mint említettük az U Drive-nak jelenleg 50 autója van, azonban már újabb 150 Toyotára leadták a rendelést. Ez most még csak egy helyi projekt. de nem volna meglepő, ha más városokban is követnék a példáját.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!