szerző:
hvg.hu

Közel egymilliárd eszközt érint négy nemrég feltárt sebezhetőség. Aki kihasználja, az átveheti az uralmat a telefonunk fölött.

A Check Point Software mobilos kutatási részlege négy különösen kritikus sebezhetőséget talált, amelyeket a Quadrooter név alatt foglalt össze, és amelyek androidos eszközöket érintenek, közülük is a Qualcomm chipkészlettel szerelteket. Ez pedig több mint 900 millió androidos eszközt jelent, ahogy a Betanews fogalmaz: leszakadt az androidos ég. Ilyenre eddig csak egyszer, a Stagefright esetében volt példa. (Frissítésitt egy módszer, amivel egyszerűen ellenőrizheti, hogy az ö készüléke érintett-e.)

Ha valaki kihasználja ezeket a sebezhetőségeket, akkor root jogosultsághoz juthat a szóban forgó eszközön. A gyakorlatban ez annyit jelent: távolról is hozzáfér mindenhez, gyakorlatilag ugyanúgy használhatja a telefont, mint annak tulajdonosa.

A dolog egyik pikantériája, hogy még a nemrég bejelentett BlackBerry DTEK50 is sebezhető az egyik hibával, holott ezt a készüléket a legbiztonságosabb androidos okostelefonnak kiáltották ki.

A jó hír az, hogy a Google legfrissebb havi frissítőcsomagjában három hibát javítottak – a negyedik foltozására szeptemberig még várni kell –, a rossz hír viszont a szokásos: azt nem lehet tudni, hogy a telefongyártók mikor küldik rá a frissítéseket az egyes készülékekre.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!