szerző:
hvg.hu

Bár korábban egymilliárd Windows 10-et futtató eszközt vizionált a Microsoft, a legújabb előrejelzések elég pesszimisták operációs rendszerére nézve.

Nem tapsolnak örömükben a Microsoftnál a Gartner legújabb előrejelzéseit olvasva, ez ugyanis nem túl derülátó a Windows 10 jövőjével kapcsolatban. A piackutató ugyan valamennyi Windows verzióval foglalkozik, de ez gyakorlatilag úgyis a Windows 10-et jelenti, ugyanis most már ez az egyetlen valóban beszerezhető operációs rendszer. Az Apple operációs rendszerénél viszont egészen más a helyzet, ott igencsak biztató képet fest a jóslat – még az Android jó ideig megdönthetetlennek látszó dominanciája mellett is.

A piackutató cég szerint 2016-ban körülbelül 260 millió új Windows 10-es eszközt használtak, ez 11,2 százaléka a piacon lévő összes készüléknek, beleértve a PC-ket is. Az iOS-t és a macOS/OS X-et futtató új készülékek számát 248 millióra becsülték 2016-ban. Idénre a microsoftos rendszerekkel dolgozó eszközöknél 3 százalékos csökkenést prognosztizált a Gartner (252 millió eszköz, többnyire PC), viszont az Apple-készülékek száma – vélik – nyolc százalékkal növekedni fog, 268 millióra. Mi több, ez a növekedés folytatódni is fog: 2018-ban már 276 millió, 2019-ben pedig 285 millió ilyen eszközt tartanak majd nyilván. 2018-ban stagnálás fogja jellemezni a Microsoft-rendszert: nullaszázalékos lesz a növekedés, de 2019-re is csak 1,8 százalékot jósol a Gartner.

©

Mindennek hátterében az iPhone sikere, a Windows Phone kudarca és a csökkenő PC-eladások állnak. A piac telítettsége viszont mind két nagy cég számára problémát jelenthet. A fogyasztóknak kevesebb okuk van újra cserélni meglévő eszközeiket, csak a valóban meggyőző innováció veheti erre rá őket.

Mindemellett sem az Apple iOS növekedése, sem a Windows csökkenése vagy legalábbis stagnálása nincs hatással az Android dominanciájára. Tavaly összességében 1,8 milliárd olyan eszközt szállítottak, amelyen a Google operációs rendszere dolgozott. Az egyértelmű vezető szerepet még hosszú ideig nem lehet elvenni tőle.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.