szerző:
hvg.hu

Bár korábban egymilliárd Windows 10-et futtató eszközt vizionált a Microsoft, a legújabb előrejelzések elég pesszimisták operációs rendszerére nézve.

Nem tapsolnak örömükben a Microsoftnál a Gartner legújabb előrejelzéseit olvasva, ez ugyanis nem túl derülátó a Windows 10 jövőjével kapcsolatban. A piackutató ugyan valamennyi Windows verzióval foglalkozik, de ez gyakorlatilag úgyis a Windows 10-et jelenti, ugyanis most már ez az egyetlen valóban beszerezhető operációs rendszer. Az Apple operációs rendszerénél viszont egészen más a helyzet, ott igencsak biztató képet fest a jóslat – még az Android jó ideig megdönthetetlennek látszó dominanciája mellett is.

A piackutató cég szerint 2016-ban körülbelül 260 millió új Windows 10-es eszközt használtak, ez 11,2 százaléka a piacon lévő összes készüléknek, beleértve a PC-ket is. Az iOS-t és a macOS/OS X-et futtató új készülékek számát 248 millióra becsülték 2016-ban. Idénre a microsoftos rendszerekkel dolgozó eszközöknél 3 százalékos csökkenést prognosztizált a Gartner (252 millió eszköz, többnyire PC), viszont az Apple-készülékek száma – vélik – nyolc százalékkal növekedni fog, 268 millióra. Mi több, ez a növekedés folytatódni is fog: 2018-ban már 276 millió, 2019-ben pedig 285 millió ilyen eszközt tartanak majd nyilván. 2018-ban stagnálás fogja jellemezni a Microsoft-rendszert: nullaszázalékos lesz a növekedés, de 2019-re is csak 1,8 százalékot jósol a Gartner.

©

Mindennek hátterében az iPhone sikere, a Windows Phone kudarca és a csökkenő PC-eladások állnak. A piac telítettsége viszont mind két nagy cég számára problémát jelenthet. A fogyasztóknak kevesebb okuk van újra cserélni meglévő eszközeiket, csak a valóban meggyőző innováció veheti erre rá őket.

Mindemellett sem az Apple iOS növekedése, sem a Windows csökkenése vagy legalábbis stagnálása nincs hatással az Android dominanciájára. Tavaly összességében 1,8 milliárd olyan eszközt szállítottak, amelyen a Google operációs rendszere dolgozott. Az egyértelmű vezető szerepet még hosszú ideig nem lehet elvenni tőle.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!