szerző:
hvg.hu

Több hónapos tesztidőszak után a Facebooknál valamiért úgy gondolták, hogy jó ötlet lesz mindenkinél bekapcsolni, hogy az üzenőfalon lévő videók automatikusan elinduljanak, ráadásul hangosan. Mutatjuk, mit kell átállítani ahhoz, hogy ne menjen fel a vérnyomása.

A Facebook 2015-ben már bevezette az üzenőfalon lévő videók automatikus indítását. Ezzel az volt a gond – amellett, hogy miért indul el valami, amíg nem kéri az ember –, hogy a többnyire HD minőségű tartalmak igen komoly mennyiséget húztak le a rendelkezésre álló mobilnetes adatkeretből. Miután rengetegen kikapcsolták a dolgot, a Facebook tavaly ősszel elkezdte tesztelni a dolog még idegesítőbb verzióját: mi lenne, ha az üzenőfalunkon lévő videók automatikusan indulnának, amint átgörgetünk felettük – hanggal?

Zuckerbergék végül arra jutottak, hogy bár a felhasználók 80 százalékát zavarja a hanggal induló videó, a videók 41 százaléka hang nélkül semmit sem ér. Végeredményben úgy gondolták, hogy megéri a dolog: mostantól a mobilos Facebook alkalmazásban mindenkinél rögtön elindulnak a hangos videók.

A szerintünk igencsak idegesítő újítással kapcsolatban több jó hírünk is van. Egyrészt, hogy ha a telefon le van némítva, akkor a videók sem lesznek alapból hangosak. Másrészt a hangosság kikapcsolható: a telefonos appban a Beállításokon belül, a Fiókbeállításokban van egy hangokra vonatkozó rész, itt napokon belül mindenkinél meg fog jelenni egy Videos in News Feed Start With Sound (magyarul valószínűleg az üzenőfalon lévő videók hangosan indulnak, vagy valami ilyesmi) menüpont, ezt a kapcsolót érdemes off/ki állapotra állítani. (Ha most még nem találja ezt a beállítást az alkalmazásban, érdemes pár napon belül ismét megpróbálnia, hamarosan ott lesz.)

Aki egyáltalán nem szeretné, hogy automatikusan elinduljanak az üzenőfalán a videók (se hanggal, se némán), és ne fogyasszák a mobilnetes keretét, annak is javaslunk egy megoldást androidos mobilokra és iPhone-okra is.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook trükkjeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!