Balogh Csaba
Balogh Csaba

Egy nagyon rövid kérdőív kitöltése után 85 ezer forintos ajándékutalványt ígér az a weboldal, amelyre tömegével kattantak rá a magyar netezők csütörtök délután.

Már szerdai nyomok is felfedezhetők, de a dömping csak csütörtökön indult be abban az átverős kampányban, melynek üzemeltetői egy “85 000 forint értékű ingyenes Tesco-kupont” ígérnek néhány kattintásért cserébe.

©

Lekattintottuk a Facebookon terjedő játék oldalát, ahol egy bugyuta, “jártál-e már a Tescóban” szintű, rövid kérdéssor kerül először a felhasználó elé. (Ahogy az alábbi képernyőképeken látható, hogy az oldal készítői még arra is gondoltak, hogy álhozzászólásokkal próbálják hitelesebbé tenni a játékot.)

©

Teljesen mindegy, hogy ki mit válaszol, a rendszer utána “ellenőrzi a válaszainkat”, majd közli a jó hírt: ha Viberen vagy Facebookon 15 ismerősünkkel megosztjuk ezt a “nagyszerű ajánlatot”, akkor már csak adatainkat kell megadni a nyeremény átvételéhez – nyeremény persze nincs a végén, de addigra már az átverés terjesztőjévé vált az oldal megosztója is.

©

A nyilvános facebookos megosztások alapján folyamatosan tűnnek fel az átverésnek bedőlő felhasználók. A “játék” több webcímen is fut, az általunk ismertek mindegyikén több ezer megosztás keletkezett néhány óra alatt.

A Tesco Magyarország tájékoztatása szerint a vállalat nem szervez ilyen promóciót. A tescós játékokat egyébként minden esetben a tesco.hu webcím alatt és/vagy a Tesco hazai Facebook-oldalán lehet megtalálni.
Ha tudni szeretné, melyik oldalak verik át rendszeresen híreikkel, fussa át a listánkat: weboldalak, melyeknek soha ne higgyen el semmit.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!