szerző:
hvg.hu

Francia tudósok rájöttek, mi okozza a közismert olvasási nehézséget, a diszlexiát, és a gyógymódot is megtalálták. Rengeteg ember lélegezhet fel.

Francia tudósok állítják, rájöttek, mi okozza a diszlexiát, vagyis olvasási nehézséget: az érintettek szeme működik rendellenesen. Nekik ugyanis szimmetrikusan rendeződnek el a sejtek a szemben, míg a nem-diszlexiásoknál aszimmetrikusan, azaz az egyik szem domináns, felülírhatja a másik által látottakat, írja a Guardian, ez által jön létre az egységes kép az agyban. De a diszlexiásoknál ez hiányzik, ezért keverik össze pl. a kis d és g betűket, ezek a diszlexiás típushibák. Az ő agyuknál nincs domináns szem, az agynak két elég eltérő képből kéne összerakni a nagy képet, nem csak az egyik szemre támaszkodva, amit a másik megtámogat.

Így elég a paciensek szemébe nézni, és már látszik az eltérés. A tudósok a gyógymódot is felfedezték: a két agyfélteke között ugyanis minimális eltéréssel készülnek el a képek. Ezért ha az elsődleges és a tükörkép létrejötte közti kis időtartamba (pár milliszekundum) belevillog egy LED-lámpa, kiradírozza a tükörképet, akkor létre tud jönni az egységes kép. A villanás olyan gyors, hogy szabad szemmel nem észlelhető, de jelentősen megjavította a diszlexiások olvasási teljesítményét – ők varázslámpának hívták a LED-lámpát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Próbálja ki: minden 10. ember ilyen nehezen olvas

Egy grafikus úgy döntött, tervez egy karakterkészletet, amellyel írva egy szöveget éppen olyan nehéz elolvasni, mint amennyire nehezen boldogulnak a betűkkel a diszlexiások – azaz nagyjából minden tizedik ember. A dizájner ezzel szeretné felhívni a figyelmet és segíteni az érintetteket.