szerző:
hvg.hu

Nemrég lekerült a titkosítás az amerikai kísérleti atomrobbantásokról készült több ezer felvételről. A szakemberek folyamatosan dolgozzák fel őket, a napokban 62 új videót tettek ki a netre.

Az Egyesült Államok 1945 és 1962 között összesen (hivatalosan) 210 nukleáris tesztrobbantást hajtott végre, és jól is dokumentálták őket: mindegyik esetben több kamerával rögzítették a jelenséget. Nagyjából 10 ezer felvétel készült, de ezek a titkosítás miatt a nagyközönség számára eddig elérhetetlenek voltak. A titkosítás feloldása után, idén tavasszal már több videó is felkerült az anyagokat gondozó Lawrence Livermore National Laboratory YouTube-csatornájára, most 62 újabb felvétel feldolgozásával végeztek.

Az összes videót megtekintheti az intézet YouTube-csatornáján, egy külön lejátszási listában. Hogy ne kelljen végigkattintgatnia, alább kiválogattunk néhány látványosabbat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Így készül az atombomba – videó

Az ENSZ atomfegyverek betiltását célzó tanácskozása apropóján az AFP hírügynökség készített egy videót, amelyben megmutatja, miből és kb. hogyan készül az atombomba.