szerző:
hvg.hu

Nemrég lekerült a titkosítás az amerikai kísérleti atomrobbantásokról készült több ezer felvételről. A szakemberek folyamatosan dolgozzák fel őket, a napokban 62 új videót tettek ki a netre.

Az Egyesült Államok 1945 és 1962 között összesen (hivatalosan) 210 nukleáris tesztrobbantást hajtott végre, és jól is dokumentálták őket: mindegyik esetben több kamerával rögzítették a jelenséget. Nagyjából 10 ezer felvétel készült, de ezek a titkosítás miatt a nagyközönség számára eddig elérhetetlenek voltak. A titkosítás feloldása után, idén tavasszal már több videó is felkerült az anyagokat gondozó Lawrence Livermore National Laboratory YouTube-csatornájára, most 62 újabb felvétel feldolgozásával végeztek.

Az összes videót megtekintheti az intézet YouTube-csatornáján, egy külön lejátszási listában. Hogy ne kelljen végigkattintgatnia, alább kiválogattunk néhány látványosabbat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

hvg.hu Tech

Így készül az atombomba – videó

Az ENSZ atomfegyverek betiltását célzó tanácskozása apropóján az AFP hírügynökség készített egy videót, amelyben megmutatja, miből és kb. hogyan készül az atombomba.