szerző:
hvg.hu

A nagyvállalatok jövőbeni fejlesztéseire vonatkozó terveket mindig izgalmas böngészni, különösen igaz ez a Microsoft csak most bejegyeztetett elképzeléseire. Olyan „hajtogathatós” készüléken dolgozik a szoftveróriás, ami az adott helyzetnek megfelelő funkciót látja majd el.

Ha mobiltelefonokról beszélünk, általában az Apple, a Samsung, a Sony vagy más, ismert gyártó készülékei ugranak be, mint amilyen egy időben a Microsoft-féle Windows Phone telefonok is voltak. A múlt idő nem véletlen: az eladási mutatók folyamatos zuhanása miatt a WP piaci részesedése tavaly a lélektani 1 százalékos határ alá esett, s nem sokkal később maga Satya Nadella Microsoft-vezér nyilatkozott úgy, hogy lényegében lemaradtak az okostelefonokról – ezzel egyértelmű téve a platform halálhírét.

Ennek fényében pedig különösen érdekes az a Mashable által kiszúrt szabadalom, mely feltehetőleg a gyártó Surface Phone névre elhíresült, egyelőre csupán csak az iparági elemzők fejében létező készülékét, illetve annak valószínűleg egyik, ha nem a legfontosabb funkcióját részletezi.

©

A tavaly júniusban beadott, de csak most napvilágra került szabadalom ugyanis egy speciális pánttal szerelt, egyenesen két képernyővel rendelkező telefon működésébe enged betekintést, mely így akár többféle funkciót is képes lenne ellátni, a helyzetnek megfelelő készülékké (kisméretű laptoppá vagy épp táblagéppé) változtatva a kezünkben lévő eszközt.

©
©
©
©

Noha a szabadalmi bejegyzés szövege nem tesz említést arról, hogy pontosan mihez is készül, de a leírás egyértelműen arra enged következtetni, hogy valamilyen zsebben hordható eszközről, feltehetőleg telefonról van szó. A Microsoft eddig egyébként – hivatalosan legalábbis – nem közölt információt arról, hogy Surface Phone néven valaha is telefont készítene, így jobbára csak spekuláció szintjén lehet beszélni a dologról.

A terv amúgy nem újkeletű, már ami a "hajtogatható" telefonokat illeti: a Samsung például évekkel ezelőtt levédette egy hasonló tudású készülék szabadalmát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló tervekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!