Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Hosszú évek óta hangoztatjuk nem csak mi, iparági szakértők is, hogy a mobilos Windows halálra van ítélve. A Microsoft egy darabig fogadkozott, és bár az eladási mutatók folyamatosan zuhantak, azt ígérte, nem adják fel. De feladják.

Még néhány hónappal ezelőtt is kaptunk olyan olvasói észrevételt, amely szerint problémás, hogy alig-alig ajánlunk a windowsos telefonokon futtatható alkalmazásokat, illetve már-már felháborító, hogy lényegtelen platformként kezeljük a Windows 10 Mobile-t, miközben fényes jövő vár rá.

Pedig aki egy kicsit is ismeri az iparági folyamatokat, annak már több éve látnia kellett, hogy a jövő nem csak fényes nem lesz, hanem semmilyen. A Microsoft legújabbkori mobilos próbálkozásáról már másfél éve is csak egy igen lesújtó ábrát tudtunk mutatni. Nem sokkal később érkezett a jelentés: a Windows Phone piaci részesedése a lélektani 1 százalékos határ alá esett. Tavaly ősszel aztán a Microsoft vezérigazgató személyesen is kimondta: úgy ahogy van, lemaradtak az okostelefonokról. És bármilyen vicces apróságnak tűnik, az is kapcsolódó fejlemény, hogy idén áprilisban a windowsos telefont használók háromnegyedénél vált használhatatlanná a Facebook Messenger – és ez már így is marad.

©

Már csak azért is érdekes a messengeres fejlemény, mert éppen ilyesmi lapot is előhúzott a napokban Joe Belfiore, a Microsoft mobilos operációs rendszerének fejlesztéséért felelős alelnöke a Twitteren, amikor szóba került a legújabban Windows 10 Mobile néven futó rendszer. Azt írta: tényleg nagyon komolyan próbálták serkenteni az alkalmazásfejlesztőket, még pénzt is adtak nekik, csak csináljanak már windowsos alkalmazásokat is. "De a felhasználók számának volumene túlságosan is kicsi ahhoz, hogy pénzt áldozzanak a vállalatok" arra, hogy windowsos telefonokra is lefejlesszék alkalmazásaikat. Belfiore szerint biztonsági frissítések még érkeznek majd a platformhoz, de új funkciók fejlesztése már nincs tervben a szerintünk ennél a sorsnál sokkal jobbat érdemlő, de túlságosan elkésett rendszerhez.

A helyzet reményvesztettségét az is jól jelzi, hogy Joe Belfiore ugyan a Microsoft mobilos oprendszerének fejesztéséért felel, de egy ideje már ő is androidos telefonra váltott. Ahogy a vállalatot alapító és a háttérből irányító Bill Gates is. Ez egyúttal a Microsoft mobilos terveit is tükrözi: megpróbálnak a két valamirevaló platformon, Androidon és iOS-en fontos alkalmazásokat és szolgáltatásokat is kínálni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megérkezett a Mercedes EQS, a márka elektromos überlimuzinja

Megérkezett a Mercedes EQS, a márka elektromos überlimuzinja

Új kapcsoló az Instagramon: a felhasználó dönthet, akarja-e látni a lájkolásokat

Új kapcsoló az Instagramon: a felhasználó dönthet, akarja-e látni a lájkolásokat

Óriási hiba van a Counter-Strike rendszerében, hackerek juthatnak be vele a számítógépbe

Óriási hiba van a Counter-Strike rendszerében, hackerek juthatnak be vele a számítógépbe