A szijjártóizmus Szijjártó nélkül sem lett elviselhetőbb

2012. szeptember 15., szombat, 15:25 • Utolsó frissítés: 2012. szeptember 16., vasárnap, 11:04
Szerző:


Címkék: ; ; ;

Érdekes interjút adott Giró-Szász András kormányszóvivő a Népszabadságnak, mert abban annak ellenére sincsen egy igaz tagmondat sem, hogy rendkívül hosszú. Szó szerint „túl jók” Giró-Szász számai.

Úgy tűnik, kétféle kormányzati kommunikátor van, nevezzük őket, mondjuk, Kuminnak és Giró-Szásznak. Mondandójukban a valósággal való bármiféle egyezés a véletlen műve. A Kumin-féle kommunikátor izzadva, akarva, nyögve védi a mundér becsületét, de látványosan bukik bele, egyrészt azért, mert nem elég felkészült, másrészt pedig azért, mert vannak dolgok, amiket mélyen, legbelül még ő is vállalhatatlannak tart. A Giró-Szász ezzel szemben szemrebbenés nélkül mondja bele bármilyen kamerába vagy diktafonba a legszürreálisabb népmeséket, alátámasztva tökéletesen irreleváns vagy egyenesen hamisított statisztikai adatokkal, komoly szakmaiság benyomását keltve – abban, aki nincsen tisztában a legalapvetőbb tényekkel a kormányzással kapcsolatban.

A kormányszóvivő Népszabadságnak adott interjúja a legjobb példa az utóbbira. Azt mondja, a kormány elkötelezett abban, hogy minél előbb legyen IMF-megállapodás, holott Orbán Viktor valóban naponta beszél úgy az EU-IMF kettősről, mintha harctéri ellenségünk lenne. Ezt lehet stratégiának hazudni, de a magunk részéről ritkán szoktuk leköpni azt, akitől kölcsön akarunk kérni.

Azt mondja, a munkanélküliség felkúszott a válság előtti szintre, holott akkor 7,6% volt a munkanélküliség (2008, második negyedév), most pedig 10,9%. Azt mondja, 35 ezer közmunkás dolgozott a statisztikák szerint, amikor Orbán Viktor 200 ezerről beszél, a statisztika pedig 2012-re 72800 főt mutat. Azt mondja, a kormány még véleményezni sem akarja a Nemzeti Bank álláspontját, mert az független tőle, holott a Monetáris Tanács külsős tagjait éppen a Fidesz ültette Simor András nyakába, hogy át tudják erőltetni a párt akaratát az MNB elnökén. Kikéri magának, hogy olyan IMF-dokumentumokról kérdezik, amelyek hitelességét a kormány nem erősíti meg, majd nem hajlandó megerősíteni, hogy azok valótlanok. És még sorolhatnánk.

Persze egy kormányszóvivőnek az a dolga, hogy elhitesse: minden a legnagyobb rendben megy, amikor semmi nem megy a legnagyobb rendben. Az viszont, Giró-Szász szavajárásával élve az ő „mozgástere”, hogy ezt fél perc Google-használattal és alapfokú számítástechnikai ismeretekkel rendelkezve cáfolható hazugságokkal próbálja elérni, esetleg szofisztikáltabb eszközöket választ. 2012-re a kormányzati kommunikáció alapvetése a következő: ha elég sokat mondjuk, hogy a magyar válogatott kijut a VB-re, a nyúl ragadozó, a munkanélküliség pedig alacsony, akkor el fogják hinni.

Senki nem fogja elhinni. Aki változatlanul kitart a kormány mellett, az a kormányzati kommunikátorok ellenére teszi ezt. Mi pedig átkapcsoljuk a tévét, és ellapozzuk az újságot, ha meglátjuk őket. A szijjártóizmus Szijjártó nélkül sem lett elviselhetőbb.

83 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. szeptember 18., 10:15 Szantai Jozsef

Nem tudom követni,igaz ennyi szünet után./Igaz nem is akarom,de jó időnként olvasni ,tájékozódni/. Reagálva a cikkre és a benne szereplő/k/re: honnan hová és miből?
A másik kérdés: tudja e valaki,hogy mi a nacionalizmus?
A válaszom : válasz a semmire!
Egyébként már sokadik alkalommal hallottam, de úgy gondolom lehet benne valami.

2012. szeptember 18., 08:27 bakegya

DEMOKRATIKUSKUSS."döntsetek,úgy hogy nem döntetek".
ÉN DÖNTÖK MINDENNEMZETI KORMÁNYOMMAL,BEVEREM A CÜJEKEIMET A FEJETEKBE BELÜGYESEN,KÜLÜGYESEN MEG KIMAGYARÁZOM ,LELEVELEZEM,MEG LESZAROM-ez csak gyönge következtetés és nem hivatalos szakvélemény.

2012. szeptember 18., 05:53 kóservilág

BakterHouse

A mai globalizált világunkban, amikor a rasszizmus súlyos bűnnek számít, ázsiázni meg félázsiai embereket emlegetni oltári nagy rasszizmus, és mint ilyen, hatalmas BUNKÓSÁG. Az olimpiáról ezzel az egyetlen megjegyzéseddel azonnal hazazavartak volna Londonból!

2012. szeptember 18., 05:34 kóservilág

FZoltán
Azt mondod az nem volt kritikus, amikor a CHF 145 HUF-ról felszökött 260 HUF-ra veszélybe sodorva 2-300 ezer család otthonát? Akkor hol a határ?

2012. szeptember 17., 15:56 BakterHouse

Az alapokat Göbbels már összefoglalta. A problém akkor nagy, ha IRL tényleg semmi siker, csupán a hivatalos véleményekben felhőtlen kék az ég. Könyörgöm, még Kádár is beszélt átmeneti zavarokról, szükséges áldozatokról! A hibák teljes negligálása előbb-utóbb a pártdroidok falán is rést üthet, ráadásul a választásokat ezidáig messze nem ők, hanem a bizonytalan szavazók döntötték el, akik nem erős hittel készülnek a valóság ellen, hanem a pénztárcájukat és a lehetőségeiket, meg a hangulatukat is figyelembe veszik a szavazásnál. Ez utóbbin a kormányzó párt arrogáns pökhendisége és cinizmusa bizony nem segít. Vannak a Fidesznek profi kommunikátorai és szakértői, csak a Tábornok úr félázsiai mentalitásával mégis úgy gondolja, hogy mindenhez jobban ért (én kérek elnézést Ázsia népeitől). Az azeri baltás ügye kiválóan megmutatta ezt.

További 78 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


A szijjártóizmus Szijjártó nélkül sem lett elviselhetőbb
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
NYÜZSI
további posztok »
HIRDETÉS
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
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X