Törökország parlamentje engedélyezte az amerikai hadsereg repülőgépeinek az ország légterének használatát, egyúttal pedig zöld utat adott török csapatok Észak-Irakba történő bevonulásához is.

A Törökország fölötti átrepülés jogával az amerikai légierő - vadászgépek és bombázók mellett - csapatszállító repülőgépeket is átdobhat Irak északi térségébe. Az amerikaiak mellett a brit légierő is igénybe akarja venni a török légteret. Az 1991. évi öbölháború idején amerikai és brit harci gépek a dél-törökországi Incirlik NATO-támaszpontról felszállva intéztek támadásokat iraki célpontok ellen.
Tayyip Recep Erdogan török kormányfő eredetileg azt akarta, hogy a légtérhasználatról szóló indítvány csak a vasárnapra beütemezett bizalmi szavazás után kerüljön a törvényhozás elé. Halogató taktikáját okolják most a kormány bírálói azért, hogy Törökország elesett egy több milliárd dolláros amerikai segélycsomagtól.
Az Egyesült Államok hatmilliárd dollár közvetlen segélyt és kedvezményes kölcsönök formájában további 24 milliárd dollárt helyezett kilátásba arra az esetre, ha a török parlament jóváhagyja 62 ezer amerikai katona állomásozását az ország területén. Ezt az ajánlatot Washington visszavonta, miután az ankarai parlament március 1-jén elutasította az amerikai katonák állomásoztatását.
A török csapatok Észak-Irakba vezénylését, amelyet ádázul elleneznek az ott élő kurdok, Ankara azzal indokolta, hogy a KADEK (a független Kurdisztán megteremtéséért küzdő PKK utódszervezete) a háborút Törökország elleni támadásokra használhatja fel. Ankara emellett mindenáron meg akarja akadályozni egy kurd állam létrejöttét Észak-Irakban. Mehmet Ali Sahin helyettes miniszterelnök csütörtökön megerősítette, hogy a török katonák "kizárólag emberiességi feladatokat" fognak ellátni. Küldetésük másik célja, hogy még iraki területen feltartóztassák a menekültek áradatát. (MTI)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!