szerző:
hvg.hu

Hivatalosan a Krím félsziget még mindig Ukrajna része, de a térképen más színnel jelölték.

Nepop Ljuba, Ukrajna Magyarországra akkreditált nagykövete a Facebookon osztott meg három fényképet egy budapesti térképboltban vett térképről, amelyen a Krím félszigetet már elcsatolták Ukrajnától.

A nagykövet azt írta, neki is úgy hívták fel a figyelmét a hibás térképekre, ezért találkozott a térképet áruló üzlet tulajdonosával, aki végül levette a kínálatból az ominózus Európa-térképet.

Nepop Ljuba hozzátette, felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal és a térképet kiadó vállalattal is, hogy a továbbiakban is megakadályozzák a terjesztését. A nagykövet emellett azt kérte, ha bárki hasonló térképekkel találkozik, jelentse a nagykövetségnek.

Hivatalosan a Krím félsziget továbbra is Ukrajna autonóm területének számít, annak ellenére, hogy 2014-ben az autonóm köztársaság orosz vezetői kinyilvánították a függetlenségi szándékukat, amit aztán egy vitatott legitimitású népszavazáson is megerősítettek. A referendum után Vlagyimir Putyin Oroszország részeként ismerte el a Krími Köztársaságot, ezt azonban a világban csak nagyon kevés ország ismerte el.

A kifogásolt térképen ezzel szemben a Krím félsziget "Krími Köztársaság" néven mind Ukrajnától, mind Oroszországtól eltérő színnel volt ábrázolva.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!