Kevés kalória a hosszú élet titka
Ha kevés kalóriát tartalmaz táplálékunk, nagy valószínűséggel tovább élünk, ebben azonban feltehetően szerepet játszik az is, hogy mennyire érzékenyen reagál szervezetünk az inzulin hatására - derült ki egy amerikai vizsgálatból.
A szegényes táplálkozás egészségvédő hatásának pontos értelmezését célzó vizsgálatok során az amerikai Illinois Egyetem munkatársai azt tapasztalták, hogy a kevesebb kalóriát fogyasztó átlagos egerek 20-30 százalékkal tovább éltek, mint falánk társaik.
A "közönséges" egerek mellett egy olyan egértörzzsel végeztek kísérleteket, amelynél hiányzott a növekedési hormon kötőhelye, tehát a hormon nem tudott működni. A növekedési hormon receptorral nem rendelkező egerek akkor is tovább éltek, ha normálisan táplálkoztak.
Az amerikai kutatók mindkét egértörzset két csoportra osztották, az egyik szabadon ehetett, amennyit akart, a másik csoport tagjai a szokásos egértáplálékhoz képest 30 százalékkal kevesebb kalóriát fogyaszthattak el. Megfigyeléseik szerint a kalóriabevitel csökkentése hasonló hatást eredményez, mint a növekedési hormon hatásának kiesése, azonban ha mindkettő fennáll, az nem feltétlenül jelent újabb élettartam növekedést.
A kutatók szerint a jelenségek közötti kapcsolatot az inzulin hormon adja, ugyanis mind a kettő tovább élő csoport egyedei érzékenyebbek voltak az inzulin hatására. Márpedig régóta ismert tény, hogy az inzulin iránti fogékonyság csökkenése olyan betegségekkel hozható kapcsolatba, mint a cukorbaj, a rák, az érelmeszesedés.