Együnk sok zöldséget, megelőzzük a rákot
Félmillió amerikai nyugdíjas vizsgálata alapján tovább erősödött az a feltevés, hogy a zöldségevés nagyban hozzájárul a rák kockázatának csökkentéséhez.
Elterjedt nézet, hogy minden rákbetegség kétharmada életmódbeli tényezőkre vezethető vissza, így például a dohányzásra, a rossz étrendre és a testmozgás hiányára. Igaz, számos vizsgálattal alátámasztották már, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával nagymértékben megelőzhető a rák, ám a kutatók között még vannak viták a kérdésben, ezért volt fontos e nagyszabású vizsgálat - hangsúlyozták a kutatók.
Egy másik nemrég végzett vizsgálattal azt mutatták ki - ebben 183 ezer kaliforniai és hawaii lakos vett részt -, hogy a flavonolokban gazdag étkezés 23 százalékkal csökkenti a hasnyálmirigyrák kockázatát, főként dohányosok esetében. A flavonolok a növények színének kialakításának részt vevő vegyületek, és legnagyobb koncentrációban a hagymában, az almában, különféle bogyókban, valamint a brokkoliban találhatók.