"Mit szólna Baross Gábor, ha ezt látná?!" - 37 éve vár egy bakter angol WC-re

Balla Györgyi

5 perc

2019.07.05. 05:00

2019.07.15. 08:33

A rossz munkakörülményekkel és az elavult hálózattal indokolják vasutasok, miért pontatlanok, lassúak és koszosak a vonatok idehaza. A MÁV elismeri, hogy a "menetrendszerűség" nem az igazi. Betelt a pohár az utasoknál, petícióval támadnak. Kipróbáltuk azt a Pest környéki vonalat, amelyen nincs nap, hogy ne késsenek a vonatok.

„Melyik vágányról indul a 7.37-es, budapesti személy? Az ötösről, csókolom!” – veti oda sárgamellényben egy vasutas a monori állomáson. Fejem fölött a hangosbemondó is nagyot reccsen, „S50-es személyvonat indul 7 óra 37 perckor Budapest, Nyugati pályaudvarra”.

„Várjuk ki a végét!”

– siet el mellettem egy töpörödött asszony. Pest környékén, ezen a vonalon mindennaposak a késések, van úgy, hogy csak 10-15 perc a várakozás, de nem ritka, hogy több óra. Monor nem egészen 40 kilométerre van Budapesttől, egy személyvonatnak ideális esetben 36 perc kell, hogy ideérjen. Ehhez képest az állomáson volt, aki azt mesélte, előfordult, hogy másfél órába telt az út, akadt, akinek a duplájába, 3 órába. Sokan, több ezren járnak be innen dolgozni, iskolába.