200 millió kamera figyeli, milyen jegyeket írjanak be a nagy kínai osztálynaplóba

Nagy Gábor

5 perc

2019.09.18. 07:40

Osztályzatot kaphatnak a magatartásukra a kínaiak, ha a pekingi kormány bevezeti a társadalmi pontrendszert, amit egyelőre többi helyi közösségben próbálnak ki. A jó magaviseletért kedvezményeket, a rezsim által kifogásoltért hátrányt szenved az állampolgár, akinek megfigyelésére a legkorszerűbb technológiát is bevethetik.

A külföldi cégeket politikai céljainak elfogadására kényszerítheti a pekingi vezetés, feketelistára teheti őket, s nincs garancia arra, hogy az osztályozást nem használják fel ellenük részrehajlóan – figyelmeztetett augusztus végén nyilvánosságra hozott jelentésében az EU Kereskedelmi Kamarája azokra a veszélyekre, amiket a vállalatokat minősítő társadalmi pontrendszer hordoz magában Kínában. A pekingi kormány a hazai és a multinacionális cégeket a tervek szerint 30 különböző szempont – például adó- és vámfizetési fegyelem, termékminőség, környezetvédelem, adatszolgáltatás, árképzés, a szabályok betartása – alapján pontozza, és az átlag alatti minősítést elérők eleshetnek támogatásoktól, adókedvezményektől, számukra szigorúbb lehet a szabályozás, kimaradhatnak közbeszerzésekből, a jól teljesítők viszont különféle előnyöket élvezhetnek.

Annak fényében, hogy Kína még amerikai szállodaláncokat és légitársaságokat is rákényszerített arra, nehogy véletlenül tőle független entitásként kezeljék Tajvant, a Google pedig a pekingi vezetés kegyét keresve próbálja megvetni a lábát a világ második legnagyobb gazdaságában, a külföldi cégek osztályozása aggodalmat kelthet.