Külföldről is figyelik az Orbán család IT-terjeszkedését, ami a választásra is hatással lehet

Szabó Yvette

6 perc

2019.09.19. 05:00

2019.09.20. 05:13

Esetenként kémfilmeket idéző fordulatokkal terjeszkedik a kormányfő családi, baráti és üzleti köre az informatikai ágazatban. Ez pedig nemcsak versenyjogi problémákat vet fel, hanem akár a választások legitimációját is megkérdőjelezi.

Az öt évvel ezelőtti önkormányzati választások idején a T-Systemsnek még csak 260 millió forint értékű szerződése volt a Nemzeti Választási Irodával. Ma már az NVI legfontosabb partnere a T-Systems: 1,8 milliárd forintnyi élő kontraktusa van különböző informatikai feladatok ellátására. Amikor tavaly, az országgyűlési választások idején összeomlott a választási honlap, és több órán át nem lehetett tudni, mi történt a szavazatok digitális nyilvántartásával, az állam informatikai közbeszerzéseit még belügyi körökből, kevésbé centralizáltan irányították. Ma ez a központ már Rogán Antalnál van, és közvetlenül Orbán Viktortól függ.

Az tehát nem mondható el, hogy a tavalyi fiaskó után ne történtek volna változások, sőt: radikálisan átalakították az állami irányítást az informatikai ágazatban. Csakhogy ezek a szervezeti és személycserék nem a hiba kiigazítását szolgálták. Az elmúlt egy évben egy jól behatárolható politikai és üzleti kör került pozícióba az informatikai közbeszerzések pályázatain, ugyanennek a körnek immár teljes körű betekintése van a választási informatikai rendszerbe, és rövid időn belül meghatározó szerepe lesz a magyar digitális gazdaság egészében.