Szeretettel Erdélyből: Kőrösi-emlékút hozza közelebb a magyarokat és románokat

Demény Péter

2 perc

2019.10.01. 09:00

Kőrösi Csoma Sándor nyomában indult útnak egy erdélyi magyar újságíró. Útját Facebookon dokumentálja, magyarok és románok egyaránt követik kalandját. Ezúttal egy Erdélyből induló történettel jelentkezik Szeretettel Külföldről rovatunk.

Pengő Zoltán idén februárban jelentette be, hogy el szeretne indulni Kőrösi Csoma Sándor nyomában. Szándékáról az erdélyi magyar és román sajtó egyaránt hírt adott. Az erdélyi újságíró annak apropóján vágott neki a kalandnak, hogy idén novemberben lesz a kétszázadik évfordulója, hogy Kőrösi elindult a "nagy útra".

Úgy tisztelgek az emléke előtt, hogy legnagyobb részt gyalogszerrel, egyedül végigjárom az útját. Szeptemberben indulok, mert el akarom kerülni a forróságot, ami áprilisban köszönt be Pakisztánban és Indiában. Az útvonalam nem lesz pontosan ugyanaz, ami a Csomáé volt, például nem megyek Dardzsilingbe, ahol elhunyt.

- fogalmazott Pengő az indulás előtt. Szeptember elsején vágott neki, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, Csoma nagyhírű skólája elől. Előtte még Szűcs Ildikó igazgatónő kérésére betért a kollégium udvarára, hogy lefényképezzék az emléktábla előtt – mit is érne egy mai utazás egy szelfi nélkül? Arra a kérdésemre, vajon nem „függesztette-e fel” a magánéletét, azt válaszolta: ha ilyen kételyei lettek volna Kolumbusznak, ő sem fedezi fel Amerikát.