Orbán csapdában: ha bosszút áll, ő duplázza meg az ellenzéki győzelem értékét

Gergely Márton

4 perc

2019.10.13. 22:20

2019.10.14. 14:44

A hatalmi arrogancia tartja össze évek óta a Fideszt. A választók pedig az első adandó alkalommal megbüntették ezt a hozzáállást, amikor szavazataik nem aprózódtak el veszekedő ellenzéki pártok között. Orbánnak fel van adva a lecke: fegyvere lenne visszavágni, de lehet, hogy annak bevetésével épp magának ártana hosszú távon.

Ennek a választásnak nem tétje a kormányváltás

– mantrázta már kora este, alacsony feldolgozottság mellett G. Fodor Gábor a Hír TV stúdiójában. Mintha ideje korán jelezni akarná, hogy 2019. október 13-a nem jelent semmit a Nemzeti Együttműködés Rendszere szempontjából. Miközben ennek az ellentéte igaz, ahogy azt G. Fodor is pontosan tudja.

Amikor Hann Endre a HVG360 hírműsorának azt mondta, az ellenzék megnyerhet tíz megyei jogú várost a 23-ból, akkor a legtöbb politikában jártas ember felnevetett. Még a Medián ügyvezető igazgatója is gyorsan hozzátette, hogy ezt a részt vágjuk majd ki a nyilatkozatából. És aztán mi történt vasárnap? Az ellenzék polgármesterei megőrizték városaikat. Szegedet fölényesen nyerte Botka László, Hódmezővásárhelyen rekord részvétel mellett nemcsak Márki-Zay Péter nyert, de az ellenzék lesz többségben a közgyűlésben is. És Salgótarján is hű maradt Fekete Zsolthoz. De az ellenzék nyert Miskolcon, Pécsen, Tatabányán, Érden, Szombathelyen, Dunaújvároson, Egerben is.