Szeretettel Bécsből: Ausztriában az állam fizeti a wellnesst, de csak ha komolyan veszik

Földvári Zsuzsa / Bécs

3 perc

2019.10.22. 09:05

Ausztriában, ebben a mindmáig jólétinek mondható államban van egy olyan, példátlan szolgáltatás, amelyről az országhatáron kívül alig tudnak, belül viszont tömegesen veszik igénybe. A gyógykúráról van szó, a társadalombiztosítás vagy a nyugdíjbiztosítás által finanszírozott háromhetes kényeztetésről.

A kúrarendszer egyhuzamban 22 napon át kényezteti az osztrák biztosítási kártyával rendelkezőket valamelyik festői nyaralóhelyen, hogy további munkavégzőket vagy ha már nyugdíjasok, egészséges pihenésüket elősegítse. A világon példa nélkül állóan, Ausztria az egykori arisztokraták, nagypolgárok pihenő-gyógyuló életmódját örökítette át a monarchia összeomlását követően a dolgozókra. Különösen a második világháború után, a szenvedések, éhínségek feledtetésére építették ki országosan az egészségügyi üdültetési rendszert, olykor azzal az egyszerű, nemes céllal, hogy a rászorulók pár hétig táplálkozzanak megfelelően.

Évi három hét a testi felfrissülésre /// A vendégek 20 százaléka veszi komolyan

A jogszabályok szerint a biztosítottak öt éven belül kétszer igényelhetik a tradicionális wellness programnak nevezett szolgáltatást, amelyet szinte mindenki megkap. Követelni nem lehet, a kúrálás kiosztása a biztosító joga, érdemesebb inkább kivárni, amíg az ember sorra kerül. Teljes ellátás, négyféle ebéd  lehetősége, a panaszokhoz illő profi orvosi ellátás. Sokhelyütt uszodával, masszázzsal, szaunával. Szigorúan a páciens szociális helyzetének megfelelően.