Ha a fél ország Mészáros Lőrincé, nehéz másra kenni a visontai környezetszennyezést

Oroszi Babett

8 perc

2019.11.27. 14:55

2019.11.27. 15:34

Furgonnal követték a HVG újságíróit a Viresol gyáránál, csak mert fotókat készítettek a szennyezési botrányba keveredett üzemnél. Az Orbán-kormánynak tíz év alatt sikerült elérnie, hogy akkor se lehessen bízni a hatóságokban, ha esetleg igazat mondanak.

A pénznek mégiscsak van szaga: büdös, és leginkább a záptojáséhoz hasonlítható. Két faluban, Visontán és Detken legalábbis minden bizonnyal így gondolják, e két település mellett működik ugyanis Mészáros Lőrinc gyára és erőműve, ahol az elmúlt hetekben szúrós szagú, mérgező gázok szabadultak el. Többen rosszul lettek, az illetékesek pedig hiába nyugtatgatják a lakosságot, nem igazán hisznek nekik.

Egy fényképezőgép és néhány kattintás. A Mátrai Erőmű melletti búzafeldolgozó és keményítőgyárnál, a Viresolnál ennyi éppen elég ahhoz, hogy egy furgon követni kezdje az embert, majd elállja az utat az autója előtt egy zsákutcában. Jelenleg mindkét vállalat a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc tulajdonában van. Hogy ez a fogadtatás mennyire általános, azt nem tudni, a HVG újságíróival mindenesetre hétfő délelőtt éppen ez történt. A manőverrel a furgon utasainak az volt a céljuk, hogy kitöröltessék a gyárról készült képeket. Nem jártak sikerrel.

Elöl az Őzse-völgyi víztározó, középen az erőmű, mögötte a keményítőgyár

Orrnehéz mutatvány

hvg.hu

A Viresolhoz azért mentek el a HVG munkatársai, mert a gyár neve is felmerült felelősként, miután az elmúlt hetekben több dolgozó rosszul lett a szomszédos erőműben. Az ügy még november elején kezdődött, akkor romlott el az egyik szivattyú az erőmű kéntelenítő­medencéjénél. A dolgozók hozzáláttak a szerkezet megjavításához, de a medence közelében egy idő után már nem érezték jól magukat. Miután ezt jelezték, az erőmű munkatársai méréseket végeztek, amelyek nitrogén-monoxidot, kénhidrogént és foszforhidrogént mutattak ki. Bizonyos dózis fölött mindhárom gáz mérgező, a legrosszabb esetben akár szemkárosodást és tüdőödémát is okozhatnak.