Szeretettel Bécsből: Rendőröket helyeznének el Hitler szülőházában, de ez sokaknak nem tetszik

Földvári Zsuzsa

4 perc

2019.12.03. 10:00

Ausztria évtizedek óta attól tartott, hogy a Braunauban lévő sárga házat ahol 1889-ban Adolf Hitler született, náci emlékhellyé változtatják. Most megszerezte az állam, de a lebontás helyett inkább egyenruhások népesítik majd be az épületet.

Bécs belvárosában egy fiatal pár jött a minap velem szembe, a fiú kabátja alól barna pamuttrikó kandikált ki, rajta fotó és felirat: Rudolf Höss. Az auschwitzi haláltábor 1940-43 közötti vezetője volt a trikón látható, egymillió ember meggyilkolásának irányítója. Lengyelországban végezték ki 1947-ben, s most feltámadt a fiatalember mellkasán. A látványtól összeszorult a gyomrom.

Ebben a döbbent hangulatban olvastam a hírt, hogy az osztrák állam pontot tesz az osztrák történelmet sok-sok éve mérgező braunaui Hitler-ház botrányaira, az épületet átalakítják, ezt követően a felső-ausztriai kisváros rendőrőrsének ad majd otthont. Főleg belül korszerűsítik, de változtatnak rajta kívül is, főleg a hátsó traktuson, ahol a műemlékvédelmi szabályok már nem szorítják a tervezők fantáziáját. EU-szintű építészeti versenyt írnak ki rá, a zsűri 2020 első felében kíván dönteni a győztes pályázatról.