szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az osztrák kormány győzelmével ért véget a hatóságok és a Hitler ausztriai szülőházát birtokló család közötti jogi vita. Ez pedig azt jelenti, hogy a Braunau am Innben lévő házat úgy átalakítják, hogy arra rá sem lehet majd ismerni. A cél, hogy az épület ne legyen a neonácik zarándokhelye.

A jogi csata két évig tartott, s most a bécsi legfelső bíróság a kormánynak adott igazat: tisztességesnek ítélte azt az összeget, amit az épületet kisajátító hatóságok ajánlottak fel a tulajdonosnak. Hitler 1889-ben született meg az osztrák–német határ közelében lévő Braunau am Innben lévő ház egyik bérelt szobájában, és a náci hatalomátvétel után a nácipárt megvásárolta az épületet, s egyfajta kultikus emlékhelyet csinált belőle. A második világháború után a ház visszakerült az eredeti tulajdonos kezébe, s a helyiségekben könyvtár, iskola, illetve fogyatékosokat segítő központ működött.

Amikor a bécsi kormány úgy döntött 2016-ban, hogy kisajátítja az éppen üresen álló házat, 810 ezer eurót – mai árfolyamon 910 ezer eurót – ajánlott fel a tulajdonosnak, Geraldine Pommernek. Azonban később egy bíróság további összegeket – összesen több mint egymillió eurót – ítélt meg Pommernek, különféle kártérítések formájában. A legfelső bíróság most ezeket az összegeket minősítette jogtalannak jogerős döntéssel.

A DW német hírportál szerint az épületet lebontják, vagy teljes mértékben átalakítják. Hamarosan ki is írják a tervpályázatot, s Wolfgang Peschorn belügyminiszter elmondta, Bécs megakadályozza, hogy bármiféle nemzetiszocialista tevékenység folyjon a környéken.  

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!