Nagyon várják Handó Tünde utódját a bíróságokon, de megmentőnek kevés lesz

Pálmai Erika

5 perc

2019.12.10. 06:00

2019.12.11. 08:22

Nyugalmat hozhat a bíróságokra Handó Tünde utódjaként Senyei György Barna, aki vérbeli bíróként nyilvánult meg eddigi valamennyi meghallgatásán. Más kérdés, milyen lehetőségei lesznek ahhoz, hogy biztosítsa az ítélkezés függetlenségét.

„Ezt ne vegye senki sértésnek, de a bíráskodás azért nagyban hasonlít az autóvezetéshez.

Az vezet jól autót, aki sokat vezet, és nem feltétlenül az, aki több nyelven is fel tudja mondani a 'hogyan vezessünk autót' könyvet”

– fogalmazott Senyei György az Országos Bírói Tanács előtti meghallgatásán, ami jelzi, az eddigiekhez képest egészen új világ kezdődik az Országos Bírósági Hivatalban.

Senyeit Áder János államfő javasolta OBH-elnöknek, miután az eddigi – és finoman szólva is erősen vitatott munkásságú –, Handó Tünde nagy hirtelen alkotmánybíróvá „lépett elő”, valóságos hadiállapotot maga után hagyva.

Ehhez képest jött derült égből általánosan nagy meglepetést – a Szalay utcában pedig kisebb sokkot – okozva egy kifejezetten kellemes fellépésű, jó modorú ember. Abban minden a hvg360 által megkérdezett forrás egyetért, hogy Senyei igen felkészült – és nem mellesleg nagyon sportos – ember, aki

„pontosan úgy viselkedik, ahogy egy bírónak kell.”