Iványi: Ha Hitler rothadt alma, Orbán dohos mogyoró, de egyik sem való a karácsonyi kosárba

Hamvay Péter

7 perc

2019.12.20. 06:00

Orbán Gáspárnak éppúgy meg kellett volna tagadnia apja segítségét, mint Szent Ferencnek – mondja Iványi Gábor. A HVG-nek adott interjúban a lelkész beszél Orbánnal való megismerkedéséről, az SZDSZ-ről, és az egyházak helyzetéről is.

HVG: Milyen gondolatokkal készül a karácsonyra?

Iványi Gábor: Sajnos nem a béke ideje van, nem andalíthatnak el a karácsonyi csengők és a vásárokon kortyolt forralt bor. Egyetlen ember hiúsága, sértettsége, hatalomvágya miatt katasztrófa felé sodródik az ország, amit meg kell akadályoznunk!

HVG: Kilenc éve sokan jósolták a katasztrófát, közben pörög a gazdaság, az emberek vásárolnak, gyarapodnak…

I. G.: A katasztrófa már bekövetkezett. Hiába renováljuk a templomokat még Szíriában is, hiába építünk stadionokat, kövezünk le minden teret, nem a feleslegből jut minderre. Ellenkezőleg: a maradékból éldegélünk. Soha ilyen szakadék nem volt a fent és lent között, az emberek fele a létminimum alatt vagy akörül él, szóval a semmiért vagy majdnem a semmiért áldoztuk fel a demokráciát, a szabadságot, a bírói függetlenséget, a tanszabadságot, az Akadémiát, a szabad sajtót…

A látszat országává váltunk.

HVG:Látszat volna a csökkenő munkanélküliség is?

I. G.: Lehet, hogy van közmunka meg segédmunka, de a szegények zöme nem tud ennél tovább lépni, mert kiesik az iskolából. Még mindig vannak cigánytelepek, szegregált iskolák. Gazdaságilag is jóval előrébb tarthatnánk, ha nem lopnák el az uniós pénzek zömét. Nekünk nem ez volt a tervünk a rendszerváltáskor.