Keménykedett a Fidesz, a választók megbüntették – 2019 hazai krónikája / 4.

HVG

16 perc

2019.12.27. 11:00

Az év legfontosabb hazai közéleti eseményeinek kronológiáját négy részben olvashatja a hvg360-on. Ez a negyedik, befejező rész.

OKTÓBER 13.

  • 13 éve először vesztett választást a Fidesz

OKTÓBER 31.

  • Leleplezett emlékmű

A vörösterror áldozatainak emléket állító, 1934-ben Horthy Miklós által leleplezett, de a második világháború után ledöntött emlékmű visszaépítése kedvéért távolították el korábban Nagy Imre szobrát a Parlamenthez közeli Vértanúk teréről. Restaurálás után a Jászai Mari térre, a Képviselői Irodaház elé helyezték. Horthy száz évvel ezelőtti budapesti bevonulásáról a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom fáklyás felvonulással, Lázár János korábbi fideszes kancelláriaminiszter pedig Horthy Miklós sírjára vitt virággal emlékezett meg; több ellenzéki párt tiltakozott.

Kövér László házelnök a leleplezés előtt

Nagy Imre útban volt

Túry Gergely

Kiemelt beruházásként, ötmilliárd forintból épül a szintén Parlamenthez közel, az Alkotmány utcában egy száz méter hosszú, a földbe mélyített Trianon-emlékmű, amelyre a történelmi Magyarország településeinek nevét vésik fel. A holokauszt áldozatainak és az embermentőknek emléket állító, 2014 óta még mindig át nem adott Sorsok Házának kezelése az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséghez került, amelynek vezető rabbija, az Orbán-kormányhoz közelinek mondható Köves Slomó végleg kitette a projektből Schmidt Máriát.