Muszbek Mihály: Dönteni kell! Eredményes klubfutball vagy utánpótlásnevelés?

Harle Tamás

6 perc

2019.09.22. 11:30

A szeptember 9.-én elbukott magyar–szlovák Európa-bajnoki selejtező újból felveti a kérdést: a kiapadhatatlannak tűnő pénzforrások ellenére miért nem mozdul előre a magyar futball?

hvg360: A szlovák meccsen is túl vagyunk. Élet-halál harc volt?

Muszbek Mihály: Ugyan, dehogy!

hvg360: Egy esetleges győzelem igazolhatta volna azt a rengeteg pénzt, amit az elmúlt években a kormányzat a labdarúgásba beletett?

M.M.: Még akkor sem lenne így, ha ez valóban egy végtelenül fontos mérkőzés lett volna. Egyetlen eredmény nem igazolhatja és nem is cáfolhatja az elmúlt évtized erőfeszítéseit.

Magyar-szlovák Eb-selejtező a Groupama Arénában

A bizonyítás elmaradt

Túry Gergely

hvg360: Mi igazolhatná?

M.M.: A magyar labdarúgás infrastruktúrája, kultúrája, a klubcsapatok nemzetközi eredményessége, kiugró tehetségek megjelenése és a kinevelt játékosok ára, aztán a piaci alapú pénzügyi sikeresség és természetesen a hosszú távú eredményesség.

hvg360: Ha ezek után majd mégis kiharcoljuk az Európa-bajnoki részvételt, az igazoló pecsét lenne az elmúlt kilenc év labdarúgó-politikája mellett?

M.M.: Nem. Mint ahogy a legutóbbi Eb-kijutás is kérdések sokaságát vetette fel. Jó időben, jó helyen, nagy adag szerencsével értük el, nagyon örültünk neki, de a szakemberek akkor is látták, hogy ez nem egy állandósult fejlődés jelentős állomása volt.

hvg360: Szlovákia nagyságrendekkel kevesebb állami forrást fordít labdarúgásra. A 350 ezer lélekszámú Izland ismét tündököl az Eb-selejtezőkön. Szóval van más út. Lenne más út?