Így kóser? A kormány szimbolikus gesztust tett kedvenc zsidó egyházának

Riba István

7 perc

2019.10.03. 17:00

Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijának régi vágya vált valóra azzal, hogy a kormány ugyanolyan szerződést kötött az egyházával, amilyet a Mazsihisszel vagy a katolikusokkal.

Köves Slomó célja az EMIH 2004-es megalapításától kezdve az volt, hogy egyháza ugyanolyan jogokat birtokoljon, mint a magyar zsidóság teljes képviseletére évtizedeken át jogot formáló Mazsihisz, amellyel az első Orbán-kormány már 2000-ben átfogó megállapodást kötött. Utóbbihoz a mintát az a vatikáni megállapodás szolgáltatta, amelyet még a Horn-kormány írt alá a katolikus egyház központjával, a Szentszékkel, és amit hasonló megegyezések sora követett a többi, történelminek nevezett egyházzal.

Köves nem rejtette véka alá, hogy számukra nem is annyira gyakorlati, mint inkább szimbolikus jelentőséggel bír hasonló szerződés megkötése, amely a napokban meg is született. Így már az általuk fenntartott, közfeladatokat ellátó intézményeknek is alanyi jogon jár az állami intézményrendszerrel azonos finanszírozás, és létrejöhet az EMIH tábori lelkészi szolgálata.

Az EMIH már a 2004-es megalakulása után bejelentette, hogy ugyanolyan státust és jogokat szeretne, mint a Mazsihisz, s ennek érdekében például már akkor kezdeményezte, hogy neki is jusson a zsidóságnak járó állami támogatásokból.