Tízmilliárdos adósságban úszik a fideszes médiabirodalom

Oroszi Babett

5 perc

2019.10.12. 06:45

2019.10.12. 08:48

A kormányhoz közelálló médiabirodalom létrehozásának minden értelmét elvesztette azzal, hogy mégsem számol leépítésekkel. Pedig Orbán környezetében eredetileg a pazarlás megszüntetésével indokolták a rendszerváltás óta példátlan információs hatalomkoncentrációt.

A KESMA, azaz a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány tavaly év végén állt fel, miután kormányközeli oligarchák, köztük Mészáros Lőrinc, Andy Vajna és Habony Árpád önként és dalolva, ingyen felajánlották médiájukat, példátlan koncentrációt létrehozva a magyarországi sajtópiacon.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, de az operatív vezető az alapító cég tulajdonosa, Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója. A KESMA alá tartozik számos megyei lap, több rádió, egy tévé, több hirdetési újság, napi- és hetilapok, közel ötszáz médiacím. Ezek a jórészt állami hirdetésekből fenntartott médiumok pedig láthatóan mindent megtesznek azért, hogy az önkormányzati választási kampány során a billegő körzetekben utat mutassanak.

Orbáni médiagépezet