A legtöbb kisvállalkozás nem is tudja, hogy akár évente válthatna energiaszolgáltatót

Farkas Károly

4 perc

2019.10.21. 13:45

Bár a kkv-k előtt már 15 éve nyitva áll a lehetőség, hogy szabadon váltsanak energia-kereskedőt, a hazai kis- és középvállalkozásoknak csupán alig több mint 10 százaléka csökkenti a költségeit azzal, hogy minden évben új gáz- és áramszolgáltatót választ.

Az utóbbi években mind több ágazatnál elmondják, hogy a meredeken elszálló bérek vagy az emelkedő nyersanyagárak miatt a kis- és közepes vállalkozások egyébként sem kiugró profittermelő képessége csökkenőben van. Sok vállalkozásnál ezért áttekintik, milyen lehetőségeik vannak a költségeik csökkentésére. Beruházásokat, beszerzéseket halasztanak, visszafogják a marketingköltségeket, divatos étteremben szervezett rendezvény helyett pizzát rendelnek karácsonyi ebédre, és még sorolhatnánk a kisebb-nagyobb költségcsökkentési ötleteket, amelyek gyakran nem sok eredményt hoznak, vagy éppen többet ártanak, mint használnak.

Pedig a legtöbb hazai vállalkozásnál van egy olyan költségtétel, amely minden kockázat nélkül csökkenthető, mégis csak a cégek töredéke foglalkozik vele: az energiaszámlákon lehetne mit megtakarítani. A nem lakossági fogyasztók számára immáron 15 éve nyitva áll a lehetőség, hogy szabadon váltsanak kereskedőt: azaz, ha egy másik cég alacsonyabb árat ígér, akkor mindenféle retorzió nélkül cserélhessék a régit.