Borkai az ügyei elévülésére játszhat és ez veje miatt Orbán érdeke is lehet

Szabó Yvette

2 perc

2019.10.17. 11:55

2019.11.06. 18:09

Minél tovább ülnek a papírokon Győr eddigi vezetői, annál nagyobb az esélyük, hogy korrupciógyanús ügyeik elévülnek. Ez akár egy strigula is lehet Borkai Zsolt mellett abban a taktikai játszmában, amelynek során Orbán Viktorék azt latolgatják, a szexorgia miatt megszégyenült polgármester maradhat-e a hatalomban - írtuk október 17-én. A kérdés november 6-án eldőlt, Borkai nem marad a helyén. A gazdasági ügyletek, amelyekkel kapcsolatban emlegették, továbbra is aktuálisak.

Ha a polgármester és ügyvéd barátja, Rákosfalvy Zoltán eredeti tőkefelhalmozásának, az audis ingatlanügyletnek a 2013-as dátumát vesszük figyelembe, a csalás és a hivatali visszaélés esetleges megvalósítása már el is évült, a hivatali vesztegetés bizonyítására viszont még maradt négy évük a hatóságoknak. A kormányfőnek ráadásul mindezt úgy kell megítélnie, hogy aktív ügyészi hozzáállás esetén akár a családja is érintett lehet.

Az elmúlt egy-két hétben újólag feltárt és Luxemburgba vezető győri céghálózat legalább két ponton érintkezett Orbán Viktor vejének üzleti érdekeltségeivel. Az alapsztori az, hogy Rákosfalvy felvásárolta azokat a győri termőföldeket, amelyek alkalmasnak tűntek az autógyár új csarnokainak helyéül, majd a szokásosnál jóval gördülékenyebben átminősítették azokat. Ezt követően az ügyvéd egy luxemburgi tulajdonban lévő magyarországi cégnek, az Immobilien Trade Centernek értékesítette az ingatlanegyüttest, amelyet az rögtön tovább is passzolt az Audi által megbízott beruházó projektcégnek.