Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Hamvay Péter

5 perc

2019.10.19. 06:15

2019.10.19. 06:35

Egyházi gimnáziumba járt, bibliodrámázik, három gyereke és tervezőcége van - V. Naszályi Mártáról mindezt kevesen tudják, azt már jóval többen, hogy az elmúlt években fáradhatatlanul harcolt a budavári mutyik ellen. HVG-portré.

HVG: Mit tud hasznosítani a bibliodráma-csoport vezetői tapasztalataiból majd polgármesterként?

V. Naszályi Márta: Amit már a kampányban is, hogy a közös célért alakult csoport erősebb, mint a tagok egyenként. Ki gondolta volna, akár csak két évvel ezelőtt is, hogy ez a hat párt így együtt tud működni? (Az I.kerületben megóvták az eredményt, így V. Naszályi Márta hivatalba lépése csúcshat - a Szerk.)

HVG: Csak ennek köszönhető, hogy egy kőfideszes kerületet hozni tudtak?

V. N. M.: Bár a rendszerváltás óta jobboldali vezetése volt a kerületnek, számos liberális politikus is kötődött ide, Dornbach Alajostól Ungár Kláráig. Egyébként pedig már a 2018-as választásokon kiderült, hogy a budai konzervatív középosztály rég nem fideszes, csak nem talál magának új pártot.

HVG: Ön is ebből a konzervatív középosztályból jött, milyen politikai meggyőződést hozott otthonról?

V. N. M.: Volt, hogy a családból négyen négyfelé szavaztunk, én az 1990-es választásokon például az SZDSZ-re. Nem pártpreferenciákat hoztam otthonról, hanem azt, hogy a meggyőződésünknek érveken kell nyugodnia, és felelős döntéseket kell hozni. Édesanyám például közjegyzőként visszautasította azoknak a banki kölcsönszerződéseknek az ellenjegyzését, amik véleménye szerint sértették a kölcsönvevők érdekeit. Otthonról hoztam a szabadságjogok tiszteletben tartását és a keresztény hitet is. Utóbbi szerintem közelebb van a baloldali értékekhez, mint a jobboldaliakhoz.