Mintapélda volt, de összeomlott a chilei szabadpiaci modell

Nagy Gábor

4 perc

2019.11.05. 15:00

2019.11.05. 17:30

Még Ronald Reagan és Margaret Thatcher is példaként emlegette a chilei szabadpiaci kapitalizmust. A modell viszont kifulladt, mert a leggazdagabb latin-amerikai országban a magukat vesztesnek érzők tömegtüntetésekben fejezték ki elégedetlenségüket, és engedményekre kényszerítették a kormányt.

Katonák a főváros utcáin, tüntetések és fosztogatások, húsznál is több halott, sebesültek százával, letartóztatottak ezrével, szükségállapot és kijárási tilalom – Chilében nem tapasztaltak ilyesmit, amióta Augusto Pinochet diktatúrája 1990-ben megbukott. A múlt pénteken a rendőrség adatai szerint is több mint egymillióan vonultak fel az utcákon Santiago de Chilében, ahol még soha nem tiltakozott ekkora tömeg.

Ezúttal elmaradtak a korábbi látványos erőszakos összecsapások és pusztítások, az emberek politikai és gazdasági változásokat követelő transzparenseket emeltek magasba, táncoltak, a Latin-Amerikában megszokott módon az elégedetlenségük kifejezéseképp lábasokat és serpenyőket püföltek (cacerolazo), majd a legtöbben a kijárási tilalom este 11 órás beköszönte előtt hazatértek.

Milliós tüntetés Chilében: