Ha lesz budapesti szuperegyetem, a körvonalai már látszódnak

HVG

4 perc

2019.11.21. 11:00

Elkészült a HVG legújabb rangsorkiadványa, amely az egyetemek és főiskolák toplistáját közli. Ez alapján már most látszik melyik intézményeket terelheti össze a kormány a jövőben.

Hogyan kerülhetnének előre a magyar egyetemek a nemzetközi rangsorokban – régóta izgatja már ez a kérdés a politikusok fantáziáját, Orbán Viktor miniszterelnök például többször jelezte, hogy a világ 200 legjobb egyeteme között lennie kell egy magyarnak is.

Polónyi István oktatáskutató a HVG Diploma 2020 kiadványának elmondta, hogy ezt a célt nem lehetetlen elérni, de éppen politikai döntés kellene hozzá. Szerinte ugyanis az, hogy egy magyar egyetem a legjobbak között legyen, attól függ, hogy „lesz-e Budapest Egyetem”. Úgy véli, lehet olyan „észszerű budapesti egyetemet létrehozni” amelyik mind személyi állományában, mind finanszírozásában kiemelkedő lenne.

Korábban valóban felmerültek már ilyen ötletek: összeboronálták volna már az Eötvös Loránd Tudományegyetemet például a Semmelweis Egyetemmel, vagy az is, hogy bevenné a kormány melléjük harmadiknak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (BME) is. A hvg.hu-nak az Innovációs és Technológiai Minisztériumból származó információi szerint viszont a felsőoktatás irányítását idén átvevő tárca a BME, a Semmelweis és a Budapesti Corvinus Egyetem egy akolba terelését tervezi ma még nem létező jogi formába, úgynevezett egyetemi társulásokba.