szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nagy budapesti egyetemek összevonása helyett a hvg.hu információi szerint akadémiai kutatóintézetekkel terelné őket közös ernyőszervezetbe az immár a felsőoktatás felett is diszponáló innovációs és technológiai miniszter. A még kiformálás előtt álló jogi megoldással évtizedes gordiuszi csomót vághat át az ötletgazda, Palkovics László: nem kell éveket várni, gyakorlatilag egyik napról a másikra kerülhetnek feljebb a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban az eddig a hátsó szekcióban jegyzett intézmények.

Nem egyetlen monstre „szuperegyetemmé” gyúrná-olvasztaná össze, hanem egy ma még nem létező jogi formába: úgynevezett egyetemi társulásokba terelne a kormány a hvg.hu információ több nagy, hazai egyetemet.

A 24.hu hétfő reggel, egyetemi forrásokra hivatkozva írt arról, hogy a felsőoktatást szeptember 1-jével átvevő Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az új portfólió birtokában Orbán Viktor egyik régi nagy tervét leporolva, a University of London mintájára egyetlen intézménybe vonná össze a három nagy budapesti egyetemet: az ELTE-t, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (BME) és a Semmelweis Egyetemet. Az összevonás legfőbb motivációja az egyetemi találgatások szerint, hogy a kormány így érje el régi – eddig teljesületlen – célját, hogy a magyar felsőoktatás teljesítménye láthatóvá váljon a nemzetközi piacon, és legalább egy egyetem felküzdje magát a kétszáz legjobb intézmény közé.

Bár a motiváció hasonló, a megvalósítás a hvg.hu információi szerint kicsit másként nézne ki: összevonás helyett önálló jogi személyiségként rendelné egymás mellé, egy intézményi ernyő alá az egyetemeket, plusz a tudományterületeikhez passzoló akadémiai kutatóintézeteket.

©

Az így létrejövő University of Budapestnek a találgatásokkal szemben nem lenne tagja például az ELTE, hanem a BME és az SE mellett az immár alapítványi formában működő Budapesti Corvinus Egyetem lenne a harmadik, rajtuk kívül pedig további két, frissen az Eötvös Loránd Kutatóintézet-hálózathoz (ELKH) került akadémiai kutatóintézet: a Sztaki és az Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) lenne tagja a társulásnak.

Ez utóbbi formát még nem ismeri a magyar jog, az átalakítással kapcsolatban éppen az lesz az egyik legfontosabb teendő az elkövetkező hónapokban, hogy a jogi formát kidolgozzák-megteremtsék ehhez.

Ha megvan, az egyetem mindennapi életében a hallgatók és oktatók szempontjából nem változik semmi: a felvételt nyert diákok ugyanúgy a BME vagy a Corvinus hallgatói lesznek, BME-sként vizsgáznak, államvizsgáznak stb., de kutatási projektjeiket már a társulás tagjaként, közösen hajtják végre, a minősítők pedig ennek megfelelően nem önmagában a BME-t, a Corvinust vagy Semmelweis Egyetemet, hanem a társulást – az említett példában a University of Budapestet – minősítik majd, és az egyes intézmények helyett az szerepel majd a nemzetközi intézményi rangsorban.

A megoldást a hvg.hu-nak azzal indokolták az átalakításra rálátó ITM-es források, hogy „valahogyan ki kellett kényszeríteni”, hogy a kutatóintézetek működjenek együtt az egyetemekkel „szép szóval” ugyanis nem ment, pedig a kormány szerint ez mind az intézmények versenyképessebbé tételéhez, mind a hazai innovációs és kutatásfejlesztési potenciál erősítéséhez elengedhetetlen.

A University of Budapest a tervek szerint csak az első – pilotprogramszerű – lépcsője lenne az egyetemi-kutatóintézeti szövetségeknek: a későbbiekben szóba jöhet például a Szegedi Tudományegyetem + MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont + a szegedi lézerközpont (ELI), valamint a Debreceni Egyetem és a szomszédjában működő Atommagkutató Intézet (Atomki) társulása is.

©

A három újonnan, új néven létrejövő egyetemi társulás tagjaként az öt benne lévő nagy tudományegyetem gyakorlatilag már azáltal a 100-150 legjobb intézmény közé kerülhetne, ha önmagában csak tevékenységüket minősítenék.

Az ELTE-t a sok párhuzamosság miatt információink szerint egyelőre nem erőltetnék bele a budapesti társulásba, az egyetemnek esetleg a Természettudományi kara működhetne együtt az Energiatudományi Intézettel, de hogy mely egyetem mely kutatóintézménnyel működne együtt, illetve társulna, arról az intézmények végső soron maguk dönthetnének, az ITM elvileg nem szólna bele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A minisztérium ellenőrizte és rendben találta a csokimikulásokat

A minisztérium ellenőrizte és rendben találta a csokimikulásokat

Rendőrök védik a Trump-hívektől a georgiai választási biztost

Rendőrök védik a Trump-hívektől a georgiai választási biztost

Szerdán csak Budapesten és Pest megyében tesztelnek a szűrőbuszokban

Szerdán csak Budapesten és Pest megyében tesztelnek a szűrőbuszokban